ГоловнаЕкономікаДержава

​Томаш Фіала заявив про загрозу відтоку інвестицій з України через призначення Зеленським людей з орбіти Коломойського

Реакція інвесторів на перші призначення Зеленського - негативна.

​Томаш Фіала заявив про загрозу відтоку інвестицій з України через призначення Зеленським людей з орбіти Коломойського
Фото: Макс Левин

Інвестори негативно відреагували на перші призначення президента Володимира Зеленського, а подальші призначення на високі посади людей з кола бізнесмена Ігоря Коломойського можуть спричинити відтік інвестицій з України.

Таку думку висловив президент Європейської бізнес-асоціації та глава інвесткомпанії Dragon Capital Томаш Фіала, передає Інтерфакс-Україна.

"На жаль, інвестори - за реакціями на єврооблігації і на українську гривню - відреагували на ось ці перші призначення негативно. Перша реакція негативна", - сказав він на форумі "Відповідальність, довіру, інклюзивність: бачення реформ завтрашнього дня. Пропозиції громадянського суспільства".

Подальші призначення співтовариство інвесторів також оцінить як сигнал, додав Фіала.

"Чим більше буде серед призначень людей з орбіти Коломойського, тим більше це призведе до зростання вартості наших запозичень, тим складніше буде для корпорацій і для уряду залучати гроші і в Україні, і за кордоном. Ці гроші будуть дуже дорогими, може навіть статися відтік інвестицій", - сказав він в кулуарах форуму.

За його словами, у інвесторів виникає скепсис щодо подальшого потенціалу України рухатися в напрямку встановлення верховенства права, вкрай важливого для залучення інвестицій в країну.

"Складно уявити, як людина з орбіти Коломойського (глава Адміністрації президента Андрій Богдан, - ред.), який займався зворотним, зараз змінить напрямок діяльності на 180 градусів і буде діяти не на благо олігархів, а на благо країни", - зазначив Фіала.

Він звернув увагу на те, що раніше озвучені Зеленським імена радників з економічних реформ, а саме екс-міністра економічного розвитку і торгівлі Абромавічус і екс-глави Мінфіну Олександра Данилюка, не фігурують серед перших призначень.

"Призначення Абромавічуса і Данилюка ми вважали б позитивним сигналом. Зеленський презентував їх інвесторам і зовнішньому світу як людей, до думки яких він прислухається. Але зараз ми поки їх не бачимо серед призначень", - сказав Фіала.

"Призначення Геруса представником президента в Кабміні я не назвав би суперпозитивним маркером", - додав він.

За словами Фіали, він поки не бачить, хто в Адміністрації президента буде відповідати за роботу з бізнесом або за економічну політику.

У той же час він зазначив, що Україні вкрай необхідно залучити хоча б один транш від Міжнародного валютного фонду до кінця 2019 року.

"Без цього ми не отримаємо і макрофінансової допомоги від ЄС, Світового банку. Доведеться запозичувати величезну суму на зовнішніх і внутрішніх ринках. Інвестори вміють це рахувати - і в такому випадку вимагати набагато вищої дохідності. Нам це обійдеться дуже дорого", - сказав він.

Нагадаємо, сьогодні вранці повідомлялося, що Місія Міжнародного валютного фонду скорочує графік роботи в Україні і не буде переглядати програму співпраці.

За станом на 13.00 - МВФ спростував від'їзд місії з України.

У другій половині дня Кабінет Міністрів офіційно підтвердив, що місія МВФ може достроково припинити роботу в Україні, але поки що переговори тривають

Нині МВФ продовжить роботу в Києві, проте неможливість здійснення запланованого перегляду програми stand by в умовах заявленого розпуску Ради і відставки уряду змушує переглянути статус візиту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram