ГоловнаЕкономікаФінанси

Коломойський остаточно програв суди Нацбанку на 2,6 млрд гривень

Зазначена категорія справ розглядалася судами всіх інстанцій, починаючи з 2017 року.

Коломойський остаточно програв суди Нацбанку на 2,6 млрд гривень
Фото: стоп-кадр

Національний банк і Приватбанк виграли судову справу за позовом Нікопольського феросплавного заводу та кіпрської компанії Тровелко Голдінгз Лімітед, які вимагали через суд звільнити їх від зобов'язань на суми 2,6 мільярда гривень і 143 мільйони гривень відповідно з рефінансування, які НБУ видав Приватбанку.

Про це повідомляє "Новое Время".

"14 травня 2019 року Велика Палата Верховного Суду поставила крапку в справах №910/16 744/17, 910/16 979/17 за позовами майнових поручителів, пов'язаних з колишніми власниками Приватбанку, за кредитами рефінансування, до НБУ і Приватбанку про зобов'язання регулятора списати кошти з кореспондентських рахунків банку для погашення заборгованості за рефінансуванням і зобов'язаннями Приватбанку погасити заборгованість перед НБУ", - повідомив юрист НБУ.

Водночас Тровелко Голдінгз Лімітед як забезпечення боргів ПриватБанку з рефінансування передало в іпотеку для НБУ нерухомість, вартістю 143,3 млн грн.

Метою зазначених позовів, яких загалом було подано близько 30, є звільнення від відповідальності не тільки юросіб, пов'язаних з колишніми власниками банку, які передали належне їм майно у заставу НБУ, але і фінансового поручителя - Ігоря Коломойського.

Зазначена категорія справ розглядалася судами всіх інстанцій, починаючи з 2017 року.

"Зазначимо, що Господарський суд Києва і Київський апеляційний господарський суд спочатку задовольняли всі схожі позови і тільки після того, як Касаційний суд у складі Верховного Суду висловив правову позицію на підтримку НБУ та Приватбанку і скасував попередні судові рішення, Північний апеляційний господарський суд також став на сторону регулятора", - зазначили юристи НБУ.

Після цього майнові поручителі, враховуючи правові позиції апеляційного та касаційного судів, спробували оскаржити відповідні рішення, звернувшись у Велику Палату Верховного Суду.

"Однак і Велика Палата підтримала НБУ та Приватбанк, відмовивши у задоволенні касаційних скарг майнових поручителів, пов'язаних з колишніми власниками банку. Враховуючи положення Господарського процесуального законодавства, правові позиції Верховного Суду є обов'язковими для судів усіх інстанцій у таких спорах", - додали юристи.

Зазначається, що суддя Господарського суду Києва Вадим Босий ухвалив рішення перенести розгляд справи про визнання недійсними 5 кредитних договорів рефінансування, за яким Нацбанк видав Приватбанку 9,2 млрд грн і особистих поручительств за ними Коломойського на 30 травня.

Коломойський вирішив підстрахувати рішення Печерського суду Києва від 20 квітня, яким були розірвані договори особистих поручительств бізнесмена Коломойського з відповідного рефінансування, отриманими до націоналізації Приватбанку.

НБУ на підставі особистих поручительств Коломойського також подав позов до Женевського суду, вимагаючи повернути борги.

Водночас 20 травня Госпсуд не визнав позов Коломойського проти НБУ завідомо неправдивим.

Нагадаємо, 18 грудня 2016 року уряд ухвалив рішення про націоналізацію Приватбанку. Держава отримала 100% в його капіталі, а фінустанова була докапіталізована на суму 116,8 млрд гривень. Наприкінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій Нацбанку і висновку незалежного аудитора - компанії EY.

4 грудня 2018 року у Високому суді Лондона було винесено офіційне рішення у справі за позовом "Приватбанку" до його екс-власників. Суддя дозволив банку оскаржити рішення суду першої інстанції в питанні юрисдикції. Суд визнав, що банк став жертвою масштабних шахрайських дій, але дійшов висновку, що не має юрисдикції для розгляду позову банку проти його колишніх акціонерів.

У лютому екс-власники банку Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов, а також компанія Triantal investments LTD оскаржили в суді націоналізацію фінансової установи. Позов спрямований проти українського уряду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram