ГоловнаЕкономікаБізнес

НКРЕКП не бачить перешкод для запуску ринку електроенергії з 1 липня

Відповідно до зобов'язань перед Європейським енергоспівтовариством, Україна повинна імплементувати положення Третього енергопакета ЄС.

НКРЕКП не бачить перешкод для запуску ринку електроенергії з 1 липня
Фото: telegraf.com.ua

Національна комісія з регулювання ринку електроенергії і комунальних послуг (НКРЕКП) не бачить перешкод для запуску нового ринку електроенергії з 1 липня 2019 року. Про це повідомив заступник начальника управління, начальник відділу роботи конкурентного сектора оптового ринку електроенергії Управління енергоринку НКРЕКП Володимир Бутковський, пишуть dsnews.ua.

"З боку комісії, в межах компетенції комісії та з огляду на положення закону, ті повноваження, які були надані законом, Комісія (НКРЕКП) не бачить ніяких перешкод для введення з липня повномасштабного ринку. Для цього були прийняті основне і вторинне законодавство. Це і правила ринку, і кодекси. Також триває внесення уточнень з урахуванням поточної ситуації", - зазначив Володимир Бутковський.

За його словами, впровадження нового енергоринку з липня не позначиться на тарифах для населення. "Сьогодні з метою недопущення можливих коливань цін на новому ринку розроблені певні зміни правил ринку, які передбачають, поки що на 6 місяців, цінові обмеження, щоб не допустити можливі коливання. Цей проект схвалено, його офіційно оприлюднено на сайті. На сьогодні всі охочі можуть надати свої зауваження і пропозиції щодо термінів дії таких обмежень, їх доцільності, цінових параметрів. Тому Комісія зі свого боку здійснила всі можливі заходи, не бачить ніяких перешкод, які могли б завадити введенню повномасштабного ринку з липня", - зазначив Бутковський.

Він також підкреслив, що з боку комісії все готово до запуску ринку з 1 липня. "Можливо ввести новий ринок, комісія не бачить таких перешкод, що не дозволять ввести, відповідно до закону, повномасштабний ринок з дати, визначеної законом, тобто з липня", - повідомив Володимир Бутковський.

Нагадаємо, відповідно до зобов'язань перед Європейським енергоспівтовариством, Україна повинна імплементувати положення Третього енергопакета ЄС, мета якого провести лібералізацію ринку електроенергії і стимулювати розвиток конкуренції серед постачальників електроенергії. Реформа ринку електроенергії передбачає впровадження європейської моделі, яка буде стимулювати в Україні конкуренцію і появу нових учасників ринку.

Як раніше повідомляли, директор ДП "Енергоринок" заявив, що ГП "Енергоринок" готовий виконати всі вимоги, необхідні для своєчасного запуску оптового ринку електроенергії з 1 липня 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram