ГоловнаЕкономікаБізнес

ФДМ розробив законопроект про врегулювання брокерської діяльності

Згідно з проектом, брокери будуть зобов'язані проходити спеціальну сертифікацію.

ФДМ розробив законопроект про врегулювання брокерської діяльності
Фото: obozrevatel.ua

Разом з фахівцями в сфері продажу нерухомості Фонд державного майна (ФДМ) розробив законопроект "Про брокерську діяльність у сфері нерухомості", який передбачає сертифікацію брокерської діяльності. Про це заявив виконувач обов'язків голови ФДМ Віталій Трубаров на Facebook.

"На сьогодні відсутнє будь-яке законодавче регулювання брокерської діяльності, немає нормативної бази, яка б встановлювала загальні правила діяльності в цій сфері. І головне - не визначені правові наслідки за порушення законодавства. Це призвело до появи на ринку "сірих" ріелторів, діяльність яких не завжди є якісною і професійною, і іноді навіть є шахрайством", - написав він.

Згідно із законопроектом, сертифікованим брокером вважатимуть людину, яка матиме трирічний досвід роботи агента з нерухомості, успішно здасть кваліфікаційний іспит і отримає спеціальний сертифікат брокера з нерухомості.

Інформація про брокерів зберігатиметься в Державному реєстрі брокерів з нерухомості та суб'єктів брокерської діяльності.

Працювати в сфері нерухомості зможе тільки суб'єкт брокерської діяльності, який має в своєму штаті хоча б одного брокера з нерухомості.

Також законопроект передбачає агента з нерухомості, яким є помічник брокера. Агент повинен пройти професійну підготовку й отримати свідоцтво про проходження навчання.

Що три роки брокер буде зобов'язаний підтверджувати свою кваліфікацію за допомогою спеціального іспиту.

Кваліфікаційна підготовка буде здійснюватися навчальними центрами, створеними саморегульованими організаціями брокерів.

Контролювати діяльність брокерів буде спеціальна комісія, а державне регулювання брокерської діяльності в сфері нерухомості буде здійснювати ФДМ, який матиме право анулювати дозвільні документи за порушення законодавства.

Нагадаємо, наприкінці січня 2019 року Київське відділення Фонду держмайна зареєструвало за собою право власності на будівлю Гостинного двору на Контрактовій площі в Києві. Відтоді держава Україна є офіційним власником цієї будівлі.

До фінансування реконструкції можна буде приступити, коли Кабмін прийме постанову, якою передасть Гостинний двір територіальній громаді Києва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram