ГоловнаЕкономікаФінанси

Обсяг ринку послуг онлайн переказу коштів в Україні досяг 150,5 млрд грн. "FINTonline" намагається вклинитися в групу лідерів Актуально

Білінг, кліринг, еквайринг. Нові терміни та інструменти фінансового сектору України поповнюють не лише лексикон українців, а й надають їм нові фінансові можливості.

Обсяг ринку послуг онлайн переказу коштів в Україні досяг 150,5 млрд грн. "FINTonline" намагається вклинитися в групу лідерів
Фото: stockworld.com.ua

Зараз бухгалтери та інші працівники фінансового сектору з жахом згадують ті часи, коли доводилось щодня їздити до банку з кіпою платіжних доручень щоб перерахувати кошти за отримані послуги, матеріали чи продукцію. Сьогодні в цьому не має ніякої потреби. Всі платежі здійснюються через інтернет-банкінг. У звичайних громадян теж відкрилися нові можливості. Вони не стоять у чергах для оплати комунальних платежів, покупки товарів та їх оплату здійснюють через Інтернет. І з кожним роком їх чисельність зростає. До найбільш активних користувачів інтернет-банкінгу віком 25-35 років вже долучається і більш старше покоління.

Нещодавно Національний банк України вперше оприлюднив Річний звіт з оверсайта платіжних систем за 2018 рік, які свідчать, що у межах України у 2018 році із використанням систем переказу коштів, які створені як резидентами, так і нерезидентами переказано – 150,5 млрд грн, або 5,5 млрд дол. США (в еквіваленті). Для порівняння у 2017 році ця цифра становила майже 4, 5 млрд. дол. США.

У розрізі систем:

Поштовий переказ ПАТ «Укрпошта»

25,20%

TYME ТОВ «ФК «ОМП-2013»

19,71%

FORPOST ТОВ «ПОСТ ФІНАНС»

15,56%

ІнтерПейСервіс ПАТ «ЗЗС»

13,78%

Фінансовий світ ТОВ «УПС»

8,23%

City 24 ТОВ «ФК «ФЕНІКС»

7,14%

FLASHPAY ПАТ «БАНК ФАМІЛЬНИЙ»

4,94%

Швидка копійка АТ «Ощадбанк»

1,04%

Інші 20 систем

4,39%

У розрізі учасників:

ТОВ «ПОСТ ФІНАНС»

46,53%

ПАТ «Укрпошта»

25,20%

ТОВ «ФК «КОНТРАКТОВИЙ ДІМ»

6,35%

ПАТ «БАНК ІНВЕСТИЦІЙ ТА ЗАОЩАДЖЕНЬ»

4,07%

ТОВ «ФК «ФЕНІКС »

3,51%

ТОВ « Є-ПЕЙ»

2,23%

ТОВ « ЗЗС»

1,52%

ТОВ «ФК « ТАНДЕМ-ФІНАНС»

1,15%

ТОВ «ФК « СИСТЕМА»

1,12%

АТ «ОЩАДБАНК»

1,04%

Інші 85 учасників

7,28%

Обсяги грошових переказів, здійснені через системи переказу коштів та їх зростання на 1 млрд. доларів США за рік свідчать, що послуга є затребуваною на ринку, а для її запуску не потрібно як при класичній банківській схемі створювати мережу відділень банку, орендувати площі, наймати персонал, забезпечувати його необхідною технікою тощо. За оцінками фахівців ці витрати становлять близько 20% від загальних.

В цьому сенсі цікава не скільки верхня частина таблиці учасників, як її нижня частина, де 7,28% загального обсягу усіх онлайн переказів ділять 85 учасників і судячи з аналізу цього ринку є ще багато інших компаній, які не проти доповнити групу ІНШІ УЧАСНИКИ до 100 компаній. Адже при обсязі ринку послуг у 150 млрд.грн, навіть 0,1% становить 150 млн грн.

Всі ці фактори сприяють зростанню конкуренції на ринку послуг онлайн переказу коштів. Втім, це жодним чином не відлякує нових гравців. Серед тих, хто вийшов на цей ринок і прагне наздогнати лідерів - компанія «FINTonline». 

«Перш ніж розпочати гонку за лідерами «FINTonline» сформував команду професіоналів, які у минулому успішно реалізували проекти для відомих компаній, зокрема, мобільні додатки, інтернет-клієнт банк, електронні гаманці, рішення для платіжних терміналів , сервіси прийому комунальних платежів та iншi. 

Це дозволяє нам заявити, що наші фінансові та ІТ-рішення знаходяться на рівні кращих розробок лідерів ринку онлайн переказів, а за деякими показниками ми навіть обігнали їх.

Ми розуміємо, що тільки інноваційні та якісні фінансові рішення та IT-продукти дозволять зайняти гiдне мiсце на ринку», - говорить заступник генерального директора «FINTonline» з комерційних питань Майя Кічук.

В компанії стверджують, що клієнти FINTonline сьогодні використовують повний спектр фінансових онлайн-послуг, зокрема, поповнення платіжної картки, погашення кредитів банку, переказу грошей рідним і роблять це легко і просто, оскільки їм пропонують зручні і доступні рішення.

До речі, найбільш комфортно можна перевірити переваги сервісу від FINTonline під час акції «Ваш пільговий переказ від FINTonline» , яка проходить з 20 травня до 20 червня 2019 року. Вартість пільгового переказу - 0,5% від суми переказу+2 грн. Для порівняння стандартна пропозиція ринку – 1% + 5 грн.

Андрій Васильченко

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram