ГоловнаЕкономікаДержава

Нацбанк запустив сайт про загрози для його незалежності

На сайті будуть повідомляти про перебіг судових процесів, в яких залучений НБУ.

Нацбанк запустив сайт про загрози для його незалежності
Нацбанк запустил сайт об угрозах для его независимости
Фото: скриншот сайта

Національний банк України запустив сайт про загрози для його незалежності. Про це йдеться в заяві регулятора у Фейсбук.

"Ми покажемо, як політики і олігархи, маніпулюючи фактами, намагаються спотворити історію і спотворити сприйняття реальності, щоб підлаштувати майбутнє на свою користь. Ми будемо відкрито говорити про перебіг півтисячі судових процесів, в яких залучений НБУ, і робити фактчек політичних заяв ", - йдеться в повідомленні.

У НБУ вважають викликом для власної незалежності "вихід у публічний простір апологетів олігархічного банкінгу".

"Хмари погроз, дезінформації та необґрунтованих судових рішень насуваються на НБУ. Але це - лише штормове попередження. Справжній шторм накриє всю Україну, якщо сьогодні проігнорувати ознаки грози, про які вже говорять провідні "синоптики" світу - рейтингові агентства, міжнародні організації та гравці глобального ринку", - заявили в НБУ.

У Нацбанку зазначили, що посилення тиску на весь інститут і керівництво НБУ є "спробою дискредитувати рішення регулятора, пов'язані з виконанням основного призначення центробанків". А також, що йдеться не про приватну проблему НБУ, а про виклик для добробуту кожного громадянина.

Нагадаємо, 13 травня НБУ програв апеляцію за позовом екс-співвласника Приватбанку. Нацбанк не погоджується з рішенням суду і готується до подання касаційної скарги.

18 квітня Окружний адмінсуд визнав незаконною націоналізацію банку, 19 квітня він же скасував рішення про список інсайдерів Приватбанку, а 20 квітня Печерський суд скасував особисту поруку Коломойського за кредитами рефінансування.

Приватбанк перейшов у держвласність 21 грудня 2016 року. Держава отримала 100% в його капіталі і витратила десятки мільярдів гривень на його докапіталізацію.

За оцінкою Національного банку, весь корпоративний портфель Приватбанку перед націоналізацією становили інсайдерські кредити, тобто видані структурам, пов'язаним з колишніми акціонерами, основні з яких - це Коломойський і його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram