ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" заявив про ризик програшу "Газпрому" в арбітражі через модель анбандлінгу, на якій наполягає Гройсман

Компанія не хоче віддавати ГТС.

"Нафтогаз" заявив про ризик програшу "Газпрому" в арбітражі через модель анбандлінгу, на якій наполягає Гройсман
Фото: zn.ua

Виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко заявив про ризик програшу "Газпрому" в Стокгольмському арбітражі через модель анбандлінгу (відокремлення функції оператора газотранспортної системи), на якій наполягає прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

16 травня під час координаційної ради з питань реформ у ПЕК Гройсман сказав, що "Нафтогаз" повинен провести анбандлінг за моделлю OU (ownership unbundling). На його думку, вона найприйнятніша і єдина, яка може бути реалізована до кінця 2019 року.

Однак Вітренко розкритикував цю заяву Гройсмана.

"Я не знаю критерії цієї "прийнятності", але я можу відповідально стверджувати, що ми надали уповноваженим представникам Кабміну висновок юристів і експертів, з якими ми виграли в Стокгольмському арбітражі проти "Газпрому", що наслідком вибору саме цієї моделі анбандлінгу може бути програш "Газпрому" в новому арбітражі, який уже ініціював "Газпром", приблизно 3 мільярдів доларів замість того, щоб виграти у в російської компанії 11-14 мільярдів доларів", - написав Вітренко в фейсбуці.

Запропонована Гройсманом модель передбачає виведення як оператора, так і самої ГТС за межі групи "Нафтогаз".

"Якщо ця модель буде реалізована, то "Газпром" зможе вимагати в арбітражі перегляду нашого транзитного тарифу в бік зменшення, і саме тому ми будемо змушені повернути "Газпрому" 3 мільярди доларів", - написав Вітренко.

Він пропонує іншу модель - ISO (independent system operator), яка передбачає збереження ГТС у "Нафтогазі", а незалежний оператор передається незалежному органу або стороні.

В обох випадках "Нафтогаз" не матиме ніякого контролю над діяльністю з транспортування.

Нагадаємо, "Нафтогаз" у 2018 році отримав 13,6 млрд гривень чистого прибутку.

При цьому транзит природного газу був найприбутковішою сферою його діяльності. У 2018 році через Україну прокачали 86,8 млрд кубометрів газу, що на 7% менше порівняно з 2017 роком. Результатом сегмента став прибуток у розмірі майже 36,5 млрд грн, що на 1% менше за результат 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram