ГоловнаЕкономікаДержава

Ринок електроенергії готовий до роботи за новими правилами з липня, - Насалик

Нова система ринку дозволить споживачам отримувати електроенергію за нижчими цінами.

Ринок електроенергії готовий до роботи за новими правилами з липня, - Насалик
Фото: 112.ua

Міністр енергетики Ігор Насалик після засідання комітету Верховної ради з ПЕК заявив, що ринок електроенергії вже готовий до роботи за новими правилами.

"Фактично всі виробники та учасники ринку підтримують реформу, яку ми підготували. Це і "Енергоатом" і "Укренерго" та "Укргідроенерго". Були звинувачення що після реформи "ДТЕК" буде монопольно працювати на ринку. Але це повний абсурд. Навпаки, у нього там серйозний конкурент "Енергоатом", який працює на вільному ринку. А за регульованим тарифом у нього серйозний конкурент - це "Укргідроенерго", - розповів Насалик у коментарі програмі "Перша шпальта".

Насалик зазначає, що зараз потужностей для вироблення електроенергії на 50% більше, ніж суб'єктів, які її проводять. Тому вони будуть боротися, щоб брати участь в ринку. "А якщо вони борються, то очевидно, і ціна буде знижуватися. Тому кожен буде намагатися потрапити на цей ринок, а не залишитися за його межами", - упевнений він.

Міністр енергетики також заявив, що нова система ринку дозволить споживачам отримувати електроенергію за нижчими цінами.

"Ви, наприклад займаєтеся вдома роботою вдень, ввечері спите. І основне споживання електроенергії у вас йде вдень. Значить, у вас профіль створений так, що вдень енергія буде коштувати набагато менше, ніж увечері. Кожен споживач в Україні може розрахувати, який графік у нього споживання електричної енергії. І за рахунок цього графіка, цього профілю через постачальника універсальних послуг може знаходити тепер дешевші варіанти енергії", - сказав Насалик.

Як повідомлялося, з 1 липня 2019 року планується введення нового ринку електричної енергії в Україні, який імплементує норми 3-го енергопакету Європейського Союзу (ЄС). Від своєчасного введення ринку залежить, чи отримає Україна макрофінансову допомогу у розмірі 500 млн євро від ЄС в 2019 році.

Раніше прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що Україна запустить ринок електроенергії з 1 липня 2019 року. Глава уряду вважає, що під час введення нового ринку електроенергії повинен бути врахований соціальний аспект.

Нагадаємо, що раніше Єврокомісія, Американська торгова палата, Європейська бізнес асоціація розкритикували спроби відкласти введення ринку електроенергії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram