ГоловнаЕкономікаДержава

Мінрегіон розробив новий законопроект про реконструкцію хрущовок

Вимогу про 100-відсоткову згоду мешканців можуть пом'якшити.

Мінрегіон розробив новий законопроект про реконструкцію хрущовок
Фото: Александр Рудоманов

Мінрегіонбуд та інститут проектування "Діпромісто" імені Білоконя розробив новий законопроект "Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду".

Про це йдеться на сайті міністерства.

"З 2006 року в Україні діє закон про реконструкцію застарілого житла. Однак відтоді реконструкція цих будинків на практиці так і не змогла відбутися через недосконалість законодавства. Наприклад, через наявність вимоги про обов'язкову згоду 100% мешканців будинку на проведення майбутньої реновації. Також проблемним залишається механізм видавання компенсації, визначення джерел фінансування та багатьох інших аспектів", - заявив щодо цього заступник міністра Лев Парцхаладзе (він же є президентом Конфедерації будівельників України).

Новий законопроект, за його словами, містить максимальну кількість вирішень проблемних питань, пов'язаних з реконструкцією застарілого житла і може запустити "цей довгоочікуваний процес в Україні на практиці".

Зокрема, законопроект враховує можливість реконструкції застарілого житла різної поверховості, а не тільки п'ятиповерхівок.

Документ визначає замовниками проектів реконструкції виконавчі органи сільських, селищних і міських рад, розширює перелік можливих джерел фінансування проектів, визначає алгоритм ухвалення рішення про реконструкцію або знесення, а також удосконалює процедуру видачі компенсації власникам застарілого житла.

Крім того, документ передбачає різні варіанти відселення жителів під час реконструкції, регламентує максимальну відстань, на яку буде відбуватися відселення, та інші питання.

Заступник міністра додав, що новий законопроект найближчим часом буде скеровано на розгляд та погодження заінтересованими центральними органами виконавчої влади, після чого буде передано в Кабінет міністрів.

Нагадаємо, минулого року міністр регіонального будівництва, віце-прем'єр Геннадій Зубко говорив, що його відомство схиляється до ідеї санації хрущовок замість їх знесення під нове житло.

В Україні налічується близько 20 тисяч хрущовок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram