ГоловнаЕкономікаДержава

Інвестиції та розвиток аграрного сектору вивели Хмельницьку область у регіональні лідери, - голова ОДА Актуально

Обсяг залучених іноземних інвестицій в Хмельницьку область на 1 січня становив $199,5 млн.

Інвестиції та розвиток аграрного сектору вивели Хмельницьку область у регіональні лідери, - голова ОДА

За темпами залучених іноземних інвестицій Хмельницька область посідає 2-ге місце в Україні та перше за обсягами зростання експорту. Про це заявив на річному звіті голова Хмельницької ОДА Вадим Лозовий.

Поліпшення економічних показників протягом 2018 року дозволило значно піднятися в рейтингу областей України, зазначає Лозовий.

Зокрема, за його словами, обсяг залучених прямих іноземних інвестицій в економіку області станом на 1 січня 2019 року становив $199,5 млн, що на 16,8% більше від аналогічного показника на початок року. За цим показником область посідає друге місце в Україні.

Також, зазначив голова Хмельницької ОДА, значно зріс порівняно з 2017 роком експорт - на 36,5%, що виводить область в лідери за темпами зростання серед регіонів України. Серед найгучніших інвестиційних проектів губернатор виділив підприємство "СЕ Борднетце-Україна", яке виробляє кабельні мережі для автомобілів концерну "Volkswagen", соєво-екстракційний завод "А.Т.К." та виробництво фармацевтичних виробів "НВК "Екофарм". Всього за останній рік в області було створено 16,8 тис. нових робочих місць. Водночас однією з найпривабливіших сфер діяльності в регіоні залишається АПК - реалізовано 26 інвестиційних проектів.

Серед важливих результатів першого року роботи чиновник назвав початок робіт з відновлення діяльності аеропорту "Хмельницький".

"Після кількох років простою зрушилося з мертвої точки питання будівництва та реконструкції Хмельницького аеропорту. Те, що було зроблено за останні 4 місяці, попереднім керівникам області не вдавалося зробити роками: передавання обладнання, укладання угод з підприємствами малої авіації, вирішення багатьох бюрократичних питань із залученням представників профільного міністерства", - зазначив голова Хмельницької ОДА. В рамках реалізації Національної транспортної стратегії України на реконструкцію злітно-посадкової смуги буде виділено 375 млн грн, ще 13,7 млн грн буде спрямовано з обласного бюджету та бюджету міста Хмельницький. Планується, що Хмельницький аеропорт буде орієнтований на авіаційні вантажні перевезення і стане першим в Україні авіаційним транспортно-логістичним вузлом.

Одним з пріоритетів своєї діяльності на посаді губернатора Вадим Лозовий назвав забезпечення жителів Хмельницької області якісною медичною допомогою. Для цього за минулий рік було відремонтовано відділення центральних районних лікарень, відкрито кілька нових медичних корпусів (у Городку, Дунаївцях та Ізяславі), відновлено роботи на низці медичних недобудов, придбано 40 автомобілів швидкої допомоги.

"Розпочато будівництво дитячої обласної лікарні. Хмельницька область залишалася єдиною в Україні, де не було сучасної дитячої лікарні, а існуюче приміщення перебувало в жалюгідному стані. Вже завершено будівництво 7-поверхового корпусу. Всього на будівництво дитячої обласної лікарні виділено 30 млн грн", - заявив Вадим Лозовий.

Особливу увагу у своєму виступі голова ОДА приділив успіхам децентралізації. Вадим Лозовий зазначив, що Хмельницька область посідає лідерські позиції щодо впровадження реформи. Так, в області вже створено 47 об'єднаних територіальних громад, що становить 62% площі області, а це найкращий показник в Україні. А завдяки бюджетній децентралізації доходи бюджетів міст обласного значення збільшилися на 423 млн грн, а 38 ОТГ - на 254 млн грн.

Також Хмельницька область увійшла до п'ятірки кращих в країні з розвитку агропромислового комплексу. Посіла перші місця за врожайністю пшениці, кукурудзи, сої та ячменю. Крім того, в АПК реалізовано 26 інвестиційних проекти.

Крім того, додатково близько 20 млн грн вдалося залучити Хмельницькій області з держбюджету завдяки налагодженню співпраці облдержадміністрації та народних депутатів, які пройшли до Верховної Ради за одномандатними округами регіону, каже чиновник. Зокрема, за вказані кошти держбюджету під час фінансування з обласного та місцевих бюджетів, за його словами, розпочаті відновлювальні роботи в аеропорту "Хмельницький", добудований новий сучасний корпусу Городоцької центральної районної лікарні, відкрито першу чергу Теофіпольського районного будинку культури, закінчується будівництво Хмельницької обласної дитячої лікарні.

"Вадим Лозовий налагодив системну взаємодію з народними депутатами України. Визначено пріоритетні напрями, для спільного фінансування яких нардепи лобіюють виділення коштів з державного бюджету. В результаті такої взаємодії лише за рік відкриті нові школи, лікувальні установи, реконструйовані соціально значущі об'єкти", - наголошує народний депутат Андрій Шинкович.

Нагадаємо, в березні в Хмельницькому відбулося засідання обласної Ради регіонального розвитку, під час якого було презентовано План перспективного розвитку Хмельницької області на 2019-2021.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram