ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін схвалив проект ратифікації енергетичного додатку до Угоди про асоціацію з ЄС

Для України це означає вихід на новий рівень взаємовідносин з ЄС у сфері енергетики.

Кабмін схвалив проект ратифікації енергетичного додатку до Угоди про асоціацію з ЄС
Фото: Предоставлено автором

Кабінет Міністрів схвалив проект рішення Ради асоціації між Україною та Європейським Союзом про внесення змін до енергетичного додатку до Угоди про асоціацію з Євросоюзом і схвалив законопроект про його ратифікацію.

Це рішення було прийнято сьогодні 15 травня, передає "Інтерфакс-Україна".

За словами віце-прем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе, оновлений додаток передбачає зобов'язання України проводити консультації з Європейською комісією про сумісність з положеннями права ЄС будь-якої законодавчої пропозиції в сфері енергетики.

Верховна Рада не повинна вводити в дію акти, що стосуються енергетичних ринків, до завершення оцінювання Європейської комісії. Якщо ЄК дійде висновку, що будь-який проект закону не відповідає вимогам ЄС, парламент також має утриматися від затвердження документа.

"Це для нас означає вихід на новий рівень взаємовідносин з ЄС у сфері енергетики. Це передбачає взаємні зобов'язання сторін. Зокрема, Україна повинна утримуватися від прийняття рішень про введення в дію тих нормативно-правових актів, які можуть суперечити праву ЄС. Європейська комісія буде оцінювати відповідність законопроектів або урядових актів з положеннями права ЄС", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Ця угода дозволить синхронізувати енергетичні ринки з Україною і ЄС.

Нагадаємо, 20 березня президент Петро Порошенко обговорив реалізацію проекту "Енергетичний міст "Україна - Європейський Союз" з президентами Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером і Європейської Ради Дональдом Туском у Брюсселі.

Пілотною в такій інтеграції стане Хмельницька атомна електростанція. Реалізація проекту дозволить не тільки збільшити експорт електроенергії, але і залучити кошти на добудову нових енергоблоків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram