ГоловнаЕкономікаДержава

АМКУ відхилив скаргу "Енергоатому" на "Роттердам+"

Атомна компанія заявляла про нечесну конкуренцію на користь вугільників.

АМКУ відхилив скаргу "Енергоатому" на "Роттердам+"
Акция против "Роттердама+" в декабре 2017 года
Фото: Макс Требухов

Антимонопольний комітет України відхилив скаргу атомної компанії "Енергоатом" на Нацкомісію регулювання енергетики та комунальних послуг і його формулу "Роттердам+". Вона пов'язує вартість вугілля з індексом у порту Роттердама (Нідерланди) з урахуванням витрат на його доставку в Україну.

Про це пише видання "Наші гроші" з посиланням на відповідь АМКУ, датовану 17 квітня.

Комітет встановив, що в період дії формули з березня 2016-го по квітень 2019 року не відбулося значного перерозподілу часток між учасниками ринку генерації електричної енергії. Ба більше, частка "Енергоатома" навіть трохи зросла - з 53,7% до 54,3%, а частка теплової генерації - зменшилася з 31,8% до 29,5%.

При цьому тариф на електроенергію для атомних станцій зріс з 46,87 коп. за кВт-годину до 56,57 коп., а для теплових - з 88,01 коп. до 177 коп.

"Комітет дійшов висновку про відсутність підстав для початку розгляду справи в зв'язку з відсутністю негативного впливу постанови НКРЕКП №289 "Про затвердження порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни електричної енергії" на економічну конкуренцію", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, в березні 2017 року Національне антикорупційне бюро почало кримінальне провадження з приводу формули "Роттердам+". Його було кваліфіковано за ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем).

Досудовим розслідуванням встановлено, що голова і члени НКРЕКП, використовуючи службове становище, всупереч інтересам служби та діючи в інтересах генеруючих компаній, навмисне, з метою створення умов отримання ГК ТЕС надприбутків, у січні-березні 2016 року за розробку порядку формування оптової ринкової ціни ("Роттердам+") забезпечили включення в нього відверто необґрунтованої формули, яка збільшувала вартість вугілля. Таким чином, вони створили всі необхідні умови для зростання ціни продажу електричної енергії на оптовому ринку.

З запуском нового ринку електроенергії, який запланований на 1 липня 2019 року, методика формування оптової-роздрібної ціни на електроенергію, більш відома як формула "Роттердам+", припинить своє існування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram