ГоловнаЕкономікаБізнес

Запуск "зелених" аукціонів: в ЄБА наполягають на продовженні реформ в енергетичному секторі

"Бізнес повинен конкурувати за високі тарифи на "зелену" енергетику".

Запуск "зелених" аукціонів: в ЄБА наполягають на продовженні реформ в енергетичному секторі
Фото: esb.ie

Прийнятий закон №8449-д про "зелені" аукціони створює конкуренцію на ринку альтернативної енергетики, є кроком для подолання низки кризових і проблемних питань, проте реформування енергетичної галузі країні варто продовжувати. Про це повідомив керівник департаменту з представництва інтересів компаній-членів Європейської бізнес-асоціації Ігор Гоцик, коментуючи очікування позитивних змін в українській енергетичній сфері після ухвалення цього документа, пише ZIK.

"Бізнес має конкурувати за високі тарифи на «зелену» енергетику та наявні обсяги, які держава здатна «переварити». Прийнятий закон створює основу для цього – механізм аукціонів. Однак важливими є питання отримання підключення до електромереж та вартості такого приєднання, виділення землі та укладення договору купівлі/продажу електроенергії. Ці «точкові» питання є важливими складовими цієї реформи. І від їх належного запровадження залежить ефективність реформи", – зазначив він.

 

Експерт також нагадав, що з 1 липня цього року має запрацювати ринок електричної енергії, "який є більшим за масштабами та значущістю, ніж "зелений".

 

"Ці дві реформи слід проводити в комплексі, адже реформування однієї галузі окремо від усього ринку – це дуже ризиковано", – додав Ігор Гоцик.

 

На його думку, до підписання президентом України та фактичного набуття чинності закону №8449-д говорити про уникнення кризи в українській енергетиці все ще передчасно.

 

Нагадаємо, Верховна Рада України 25 квітня 2019 року ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект №8449-д про "зелені" аукціони. За проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії" проголосував 251 народний депутат.

 

Передбачається, що виробники пропонуватимуть на аукціонах найнижчу ціну за "зелену" електроенергію і конкуруватимуть між собою, щоб зменшити витрати споживачів на придбання електроенергії.

 

Раніше в Держенергоефективності заявляли, що система "зелених" аукціонів дасть змогу встановити реальну справедливу ринкову ціну на "чисту" електроенергію; здешевити вартість "зеленої" електроенергії для кінцевих споживачів; створити конкуренцію між гравцями ринку; урегулювати планування бюджету; надати гарантії інвесторам і фінансовим установам щодо реалізації проектів.

 

Європейське енергетичне співтовариство, своєю чергою, раніше наполягало на впровадженні в Україні до 2020 року "зелених" аукціонів і розраховувало, що закон буде ухвалено в лютому або березні цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram