ГоловнаЕкономікаДержава

ГПУ поновила справу про виведення $50 млн з "Дельта Банку"

Колишньому топ-менеджеру повідомили про підозру.

ГПУ поновила справу про виведення $50 млн з "Дельта Банку"
Фото: finbalance.com.ua

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) домігся відновлення кримінального провадження стосовно одного з колишніх топ-менеджерів неплатоспроможного "Дельта Банку", якого підозрюють у переведенні майже $50,63 млн.

Про це повідомляють на сайті ФГВФО.

Відзначають, що в листопаді 2012 року один із керівників від імені банку підписав договір зберігання і застави з Bank Winter & Co. Aktiengesellschaft (Австрія). За цим договором "Дельта Банк" надав у заставу австрійському банку міжбанківський депозит у доларах США як забезпечення зобов'язань за кредитним договором офшорної компанії Jamico Finance Ltd (Віргінські острови). Крім того, банку Bank Winter & Co. Aktiengesellschaft було надано право самостійно списувати кошти з депозиту після письмового повідомлення про невиконання позичальником зобов'язань за кредитним договором.

Надалі Bank Winter & Co. Aktiengesellschaft надіслав "Дельта Банку" повідомлення про списання коштів з цього депозитного рахунку через невиконання Jamico Finance Ltd зобов'язань за кредитним договором і списав усю наявну на кореспондентському рахунку суму - $50,63 млн. Ніяких документів щодо Jamico Finance Ltd, рішень кредитного комітету, наглядової ради, внутрішніх розпоряджень банку щодо цих питань у "Дельта Банку" немає, і в його системах обліку не відображено.

Колишньому топ-менеджеру, який безпосередньо підписував договір зберігання і застави, повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 КК У (розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах), за що передбачено позбавлення волі від семи до 12 років з конфіскацією майна і забороною займатися певною діяльністю.

Сам підозрюваний під час допиту стверджував, що не підписував договір і листи до нього.

"ФГВФО на запит Генеральної прокуратури провів аналітичне дослідження і надав висновки. Однак, незважаючи на всі отримані докази, 13 грудня 2018 року представник Генеральної прокуратури України закрив кримінальне провадження", - наголошено в повідомленні.

ФГВФО і "Дельта Банк" подали скарги в Генпрокуратуру і слідчому судді Печерського райсуду Києва. Після її розгляду прокурор ГПУ повідомив, що досудове розслідування у кримінальному провадженні продовжиться.

Нагадаємо, раніше ФГВФО підрахував, що загальні втрати кредиторів збанкрутілого в 2015 році "Дельта Банку" становили 24,5 млрд гривень. Оціночна вартість активів банку становить 29,2 млрд гривень, тоді як зобов'язання банку - 53,77 млрд гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram