ГоловнаЕкономікаДержава

США можуть допомогти Україні закачати газ у ПСГ на зиму, - Коболєв

Представники українського МЗС і "Нафтогазу" провели переговори з представниками Конгресу і Міненергетики США.

США можуть допомогти Україні закачати газ у ПСГ на зиму, - Коболєв
Андрей Коболев
Фото: Макс Левин

Представники Міністерства закордонних справ та НАК "Нафтогаз України" провели переговори з представниками Конгресу і Міністерства енергетики США щодо підготовки до наступного опалювального сезону в Україні та нарощування обсягів газу в українських сховищах.

Про це повідомив у Фейсбуці глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

"Ми побачили велику зацікавленість у реформі українського ринку газу та процесі відокремлення незалежного оператора ГТС України на основі моделі з передаванням йому ГТС у концесію", - написав він.

За словами Коболєва, на зустрічі в Держдепартаменті і Міненергетики США йшлося, зокрема, про те, як забезпечити для України надійну можливість купувати LNG за конкурентною ціною.

"Відомо, що США підтримують експортну діяльність американських компаній, надаючи фінансування і страхуючи ризики. В ситуації, коли ми повинні підготуватися до потенційних провокацій з боку Росії і накопичити додаткові запаси газу на початку зими, така допомога дуже доречна", - пояснив глава "Нафтогазу".

Він також зазначив, що на зустрічах обговорювалися ризики того, що російський "Газпром" готується перервати транзит газу через Україну взимку 2020 року і влаштувати чергову газову кризу.

"Розмовляючи з американськими сенаторами, які є співавторами кількох санкційних законопроектів, ми зосередилися на питаннях протидії проекту Північний потік-2", - додав Коболєв. За його словами, в Конгресі США добре розуміють, що цей проект орієнтований виключно на політичні цілі Кремля і становить пряму загрозу енергетичній безпеці України і Євросоюзу.

Нагадаємо, раніше Коболєв повідомив, що "Нафтогазу" не вистачає грошей на закачування газу в ПСГ. Водночас він наголосив, що плани накопичити 20 млрд кубометрів газу у підземних сховищах до опалювального сезону цілком реальні технологічно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram