ГоловнаЕкономікаБізнес

ДТЕК придбав тільки електричні мережі в Київській і Одеській областях, монополізації ринку немає, - голова АМКУ

Голова АМКУ підкреслив, що обленерго є природними монополіями на відповідних територіях.

ДТЕК придбав тільки електричні мережі в Київській і Одеській областях, монополізації ринку немає, - голова АМКУ
Фото: glavcom.ua

Голова Антимонопольного комітету України Юрій Терентьєв назвав нісенітницею і відвертою брехнею заяви політиків щодо монополії ДТЕК через придбання акцій "Київобленерго" і "Одесаобленерго". За його словами, ДТЕК купує винятково електричні мережі, а не компанії-постачальники. Про це Терентьєв заявив у відео-інтерв'ю Politeka, пишуть  "Українські новини".

"Купував тільки частину активів, пов'язаних із діяльністю оператора системи розподілу. Тобто це винятково мережа, яка жодним чином не займається постачанням електричної енергії на території Київської області та на території Одеської області. Тобто монополізація в цьому випадку ніякого ринку не відбувається".

Голова АМКУ підкреслив, що обленерго є природними монополіями на відповідних територіях. Їх придбання жодним чином не впливає на конкуренцію, адже в цьому сегменті її немає і не може бути. Саме тому діяльність природних монополій повністю контролюється відповідними державними органами, зокрема, НКРЕКП через ліцензійні умови.

"Що таке обленерго або оператор системи розподілу? Це мережа, яка міститься в рамках певної територіальної одиниці. Цей бізнес є так званою природною монополією. Тобто немає економічного сенсу дублювати створення нової повторної мережі розподілу газу. Це регульований ринок, який знаходиться в стані природної монополії апріорно, 100%, завжди. І придбання одним суб'єктом додаткової мережі в іншому регіоні не призводить до створення монополізації певного національного ринку, оскільки ці ринки апріорно територіальні, і вони не повинні плюсуватися один до іншого", - зазначив він.

Придбання природних монополій, як-от обленерго, голова АМКУ порівняв з придбанням ліфта в сусідньому будинку. "В одному багатоквартирному будинку є ліфт і в іншому багатоквартирному будинку є ліфт. Якщо один суб'єкт придбав один ліфт і придбав другий ліфт, він не монополізував ліфти. Оскільки один ліфт є певним економічним благом у межах тільки одного будинку. Так само і мережі розподілу".

За словами Юрія Терентьєва, перед наданням відповідного дозволу АМКУ опитав учасників ринку, органи влади, громадські асоціації та організації. Ніхто ніяких заперечень не висловив, за винятком одного листа від Андрія Геруса, Сергія Лещенка та Вікторії Войціцької. Автори вбачали в цьому рішенні монополізацію ринку електропостачання, однак ДТЕК узагалі не купував компанії-постачальники.

"Якщо показати, про що саме йшлося в цій концентрації, то стає очевидним, що цей лист є просто необґрунтованою політичною заявою", - заявив Терентьєв.

Нагадаємо, 25 квітня Антимонопольний комітет України більшістю голосів дозволив групі ДТЕК купити "Київобленерго" і "Одесаобленерго". Ці компанії є операторами системи розподілу в Одеській і Київській областях і не здійснюють діяльності з постачання електроенергії. Діяльність операторів системи розподілу повністю регулюється НКРЕКП.

Надаючи дозвіл на концентрацію АМКУ поклав на ДТЕК низку зобов'язань, які усувають будь-який можливий вплив на суміжні ринки - поставки і виробництво електроенергії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram