ГоловнаЕкономікаБізнес

Суд скасував претензії податкової на 60 млн гривень до авіакомпанії Коломойського

"Позивача звільнено від оподаткування прибутку нерезидента".

Суд скасував претензії податкової на 60 млн гривень до авіакомпанії Коломойського
Фото: EPA/UPG

Окружний адміністративний суд Києва скасував податкове рішення-повідомлення Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби на 59,96 млн гривень до авіакомпанії Міжнародні авіалінії України (МАУ).

Після цього ОВП подав апеляційну скаргу до Шостого апеляційного адмінсуду, інформує профільне видання Finbalance.

Як повідомляє видання, під час податкової перевірки було встановлено, що МАУ на підставі лізингу в 2013-2015 роках виплатила компанії-нерезиденту Fintas Aviation Leasing UK One Limited 431,6 млн грн за оренду двох літаків.

Водночас авіакомпанія скористалася пільгами (звільнення від оподаткування джерела формування доходу), наданими їй статтею 8 Конвенції між Кабінетом міністрів України і Урядом Сполученого Королівства Великобританії і Північної Ірландії про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і приріст вартості майна.

У МАУ вважають, що ця Конвенція має пріоритет над нормами Податкового кодексу. В авіакомпанії заявили, що прибуток від комерційної діяльності без створення постійних представництв в іншій державі (стаття 7 Конвенції) та дохід від експлуатації повітряних суден у міжнародних перевезеннях оподатковується тільки в державі, резидентом якої є особа-одержувач прибутку.

На думку представника позивача, Офіс великих платників податків дійшов некоректного висновку, що Fintas Aviation Leasing UK One Limited не є бенефіціарним власником отриманого доходу, а лише виконує функцію номінального утримувача.

Проаналізувавши матеріали справи, Окружний адмінсуд дійшов висновку, що "позивача звільнено від оподаткування прибутку нерезидента".

Крім того, суд вказав, що документальна виїзна перевірка позивача проводилася податківцями в період з 23.05.2018 по 07.08.2018, а відповідь від компетентного органу Великобританії за запитом ДФС надійшла 13.09.2016 - "тобто за межами проведеної перевірки".

Нагадаємо, Ігор Коломойський публічно визнавав, що є співвласником МАУ.

МАУ є найбільшою українською авіакомпанією. Базовий аеропорт - "Бориспіль".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram