ГоловнаЕкономікаДержава

Зростання ВВП України в першому кварталі сповільнилося до 2,4%

Держборг впав нижче від 60% ВВП вперше з 2014 року.

Зростання ВВП України в першому кварталі сповільнилося до 2,4%
Фото: sinet.com.ua

Зростання реального внутрішнього валового продукту в Україні в першому кварталі 2019 року відносно аналогічного періоду минулого року сповільнився до 2,4%, у порівнянні з 3,5% у четвертому кварталі 2018 року і 3,3% - загалом за 2018 рік.

Таку оцінку Національний банк України наводить в Інфляційному звіті, передає Інтерфакс-Україна.

"Очікувано зменшився внесок від зростання в сільському господарстві через вичерпання ефекту рекордного врожаю... Крім того, ослабли показники промисловості: як в енергетичному секторі (через теплу погоду цього року порівняно з попереднім), так і в окремих видах переробної промисловості", - пояснює НБУ.

Зокрема, істотне падіння в хімічній промисловості тривало протягом більшої частини кварталу, насамперед на тлі ремонтно-відновлювальних робіт на окремих заводах, вказує центробанк.

"Введення Росією наприкінці 2018 року заборони на ввезення окремих видів машинобудівної продукції було одним з чинників подальшого падіння обсягів виробництва в машинобудівній галузі", - йдеться у звіті.

Згідно з ним, темпи зростання металургійного сектору хоч і помітно прискорилися в березні (на тлі завершення запланованих ремонтних робіт на кількох великих підприємствах ГМК), за результатами I кварталу 2019 року були близькі до нуля.

"Незважаючи на деяке уповільнення, основним чинником економічного зростання залишився внутрішній попит (перш за все споживання домогосподарств та інвестиційна діяльність підприємств)", - наголошує НБУ.

На його думку, про подальше стійке нарощування споживчого попиту свідчило прискорення зростання роздрібного товарообігу і пасажирообігу, які підтримувалися стійким збільшенням реальних заробітних плат і пенсійних виплат.

"Прискорилося зростання в будівництві, що, з одного боку, значною мірою обумовлено сприятливими погодними умовами цього року порівняно з попереднім, а з іншого - може свідчити про сталий інвестиційний попит", - додав Нацбанк.

Центробанк також зазначив, що завдяки збереженню позитивного первинного сальдо бюджету і гривні, що зміцнилася, державний і гарантований державою борг станом на кінець березня 2019 опустився нижче від 60% ВВП вперше з 2014 року - до 59% ВВП.

Як повідомлялося, наприкінці квітня НБУ підтвердив прогноз зростання ВВП на 2019-2021 роки. За його очікуваннями, цього року він сповільниться до 2,5%, а в 2020-2021 роках прискориться відповідно до 2,9% і 3,7%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram