ГоловнаЕкономікаДержава

Коболєв розцінив заяву Путіна про транзит газу як початок переговорів

Сторони повинні прийти до угоди, що базується на європейських правилах.

Коболєв розцінив заяву Путіна про транзит газу як початок переговорів
Андрей Коболев
Фото: yes-ukraine.org

Глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв розцінив зроблену 27 квітня в Пекіні заяву президента РФ Володимира Путіна про загрозу газопостачання України без російського транзиту як початок ведення переговорів.

Про це він написав у Facebook.

"Як ми і очікували, Москва почала переговори про продовження транзиту газу відразу після завершення виборів в Україні. Цей раунд провів російський президент з далекого Пекіна. Про необхідність Росії в транзиті і готовність "Газпрому" підписувати контракт на стандартних європейських умовах, звичайно, не було ні слова. Було про те, як Україна замерзне", - зазначив Коболєв.

Він нагадав, що російський "Газпром" не встигає запустити всі необхідні для нього газопроводи в обхід України до кінця грудня 2019 року. У зв'язку з цим сторони будуть повинні прийти до угоди, заснованої на європейських правилах.

"Україна впровадила у себе законодавство ЄС, яке встановлює чіткі правила і вимоги користування газовою інфраструктурою. Власне, ні у "Газпрому", ні у "Нафтогазу" значного поля для маневру немає", - написав глава "Нафтогазу", додавши, що робота за європейськими правилами також дозволить перенести точки передавання газу на східний кордон України.

Нагадаємо, 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом". Останній зараз не веде активних переговорів щодо підписання нового контракту на транзит через Україну і посилено просуває проекти "Північний потік-2" і "Турецький потік".

Варіант припинення російським "Газпромом" транзиту природного газу через Україну в 2020 році після добудови газопроводу "Північний потік-2" в "Нафтогазі" вважають основним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram