ГоловнаЕкономікаБізнес

Deloitte відмовилася продовжувати роботу з компанією Жеваго через скандал з благодійними відрахуваннями

Аудитор засумнівався в чесності витрат фонду "Квітучій край".

Deloitte відмовилася продовжувати роботу з компанією Жеваго через скандал з благодійними відрахуваннями
Фото: Финансы

Міжнародна аудиторна компанія Deloitte 26 квітня склала повноваження аудитора Ferrexpo через скандал із благодійними відрахуваннями компанії на користь фонду "Квітучій край" (Blooming Land).

Про це поінформував "Інтерфакс-Україна" з посиланням на повідомлення на Лондонській фондовій біржі.

"Компанія Ferrexpo за півдня втратила у вартості 500 млн доларів, а її головний акціонер і за дивним сумісництвом гендиректор Костянтин Жеваго особисто втратив 250 млн доларів. І все тільки тому, що аудитор засумнівався в тому, що компанія витратила дійсно на благодійні наміри 33,5 мільйона доларів упродовж 2017-2018 років, а сьогодні той аудитор вирішив звільнитися, мабуть, не бажаючи покривати оборудки керівників компанії", - написав із цього приводу в фейсбуці керівник аналітичного відділу інвесткомпанії "Конкорд Капітал" Олександр Паращій.

Deloitte був аудитором Ferrexpo з 2017 року. До цього тривалий період - з 2007-го по 2016 рік - аудит Ferrexpo проводила EY.

У липні минулого року Deloitte повідомила Ferrexpo, що засумнівалася в реальності витрачання коштів на благодійні цілі української благодійної організації Blooming Land, якій Ferrexpo пожертвував $33,5 млн у 2017-2018 роках. Зокрема, питання викликали операції фонду з компанією "Хімреактив", підконтрольної Костянтину Жеваго - CEO Ferrexpo і власнику її 50,3% акцій.

Було розпочато незалежну forensic-перевірку цих операцій, у зв'язку з чим публікацію звіту Ferrexpo кілька разів відкладали і відбулася 23 квітня - на місяць пізніше спочатку заявленого терміну.

В аудиторському висновку до звітності Deloitte зазначила, що так і не отримала всіх необхідних документів, а названу благодійним фондом причину відсутності банківських документів у вигляді кібератак на українські банки в 2017 році назвала сумнівною. Аудитор вказав, що додатковий аналіз підтвердив наявність ознак можливого незаконного використання коштів.

Основним завданням Blooming Land є координація програми корпоративної соціальної відповідальності групи Ferrexpo.

Ferrexpo 29 квітня повідомила, що припинила пожертвування на користь Blooming Land у травні 2018 року. У червні 2018 року Ferrexpo попросила Deloitte переглянути перевірені фінансові звіти Blooming Land за 2017 рік і доповісти, з-поміж іншого, про ступінь залежності, яку можна було б побачити за цими рахунками.

"Директори беруть до уваги причини, за якими Deloitte йде у відставку (які додаються до цього оголошення), і, зокрема, думка Deloitte про те, що компанія затримала початок незалежної перевірки благодійних пожертвувань групи для Blooming Land. Компанія сформувала свою власну обґрунтовану думку і вважає, що вона розпочала офіційну незалежну перевірку в належний час з урахуванням інших кроків, які вона робила, і всіх супутніх обставин", - ідеться в заяві компанії на біржі.

До ранку понеділка акції Ferrexpo подорожчали на 9,6%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram