ГоловнаЕкономікаБізнес

Волинець: необхідно підвищити ціну українського вугілля

Це найефективніший спосіб поліпшити економічну ситуацію на шахтах, вважає експерт.

Волинець: необхідно підвищити ціну українського вугілля
Фото: Макс Левин

Підвищення ціни вугілля українського видобутку до ринкового рівня є головною передумовою виживання державних шахт. Про це заявив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець у ефірі телеканалу Еспресо, передають "Українські новини".

"Постійно йде мова про те, що ми знаходимося в ринкових умовах. Ціна на метал у нас вже на світовому рівні. На нафтопродукти так само. А чомусь ціна на вітчизняне вугілля протягом декількох років була в 3-4 рази менша, ніж ринкові ціни" - заявив Волинець.

Найбільш ефективним заходом для покращення економічного становища держшахт та стабілізації соціального становища в шахтарських регіонах є збільшення ціни українського вугілля.

"Страйки постійно на державних шахтах, без кінця відбуваються страйки. На даний момент заборгованість по заробітним платам складає 472 мільйони (гривень – ред.). Через 10 днів заборгованість зросте ще на 520 мільйонів на перше число (1 травня 2019 року – ред.) і буде складати один мільярд" - повідомив голова Незалежної профспілки гірників.

Нагадаємо, Голова Незалежної профспілки гірників Донбасу Микола Волинко також впевнений в необхідності збільшення ціни українського вугілля. "Якщо не підвищити ціну на вугілля держшахт, то шахти зупиняться. Ціна повинна бути істотно вище", - стверджує Волинко.

Наразі регулятивна ціна вугілля встановлена для державних шахт на рівні 2,8 тис. грн за тону, в той час як собівартість видобутку на держшахтах складає 4 тис. грн за тону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram