ГоловнаЕкономікаДержава

МВФ вважає націоналізацію ПриватБанку законною

Реформа корпоративного управління банку позитивно позначилася на стійкості банківської системи України.

МВФ вважає націоналізацію ПриватБанку законною
МВФ считает национализацию Приватбанка законной
Фото: premiumtimesng.com

Реформа корпоративного управління ПриватБанку і трансформація його бізнес-моделі позитивно позначилася на стійкості банківської системи.

Про це повідомило представництво Міжнародного валютного фонду з посиланням на постійного представника в Україні Йосту Люнгмана, передає "Інтерфакс-Украина".

"У 2016 році міжнародні партнери України підтримали рішення уряду і Національного банку України націоналізувати ПриватБанк, оскільки це був єдиний ефективний спосіб захистити вкладників банку-українських фізичних і юридичних осіб - і стабільність фінансової системи. І хоча це рішення зажадало 160 млрд грн українських платників податків на відновлення платоспроможності банку, воно забезпечило життєздатність ПриватБанку на тривалу перспективу... З огляду на такі результати, ми вітаємо реформу корпоративного управління ПриватБанку, яку очолює незалежна наглядова рада, і трансформацію бізнес-моделі банку, яка вже позитивно позначилася на показниках і стійкості банківської системи загалом", - сказав він.

Люнгман також зазначив, що МВФ підтримує зусилля Нацбанку щодо реформування фінансового сектора України, запровадження принципів пруденційного корпоративного управління, а також зусилля Міністерства фінансів, спрямовані на реформування корпоративного управління в державних банках.

"Важливо, щоб влада продовжувала свої зусилля з відшкодування втрат колишніми власниками і пов'язаними особами проблемних банків. Міжнародні партнери України будуть ретельно відслідковувати події в цій сфері", - сказав Люнгман.

Нагадаємо, 18 квітня Окружний адмінсуд Києва задовольнив позов бізнесмена Ігоря Коломойського до Національного банку України та Кабінету Міністрів про незаконність націоналізації ПриватБанку. Рішення не набуло чинності і може бути оскаржене в апеляційній інстанції.

Суд також скасував рішення НБУ про визначення переліку пов'язаних з ПриватБанком фізичних і юридичних осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram