ГоловнаЕкономікаБізнес

Рожкова: повернення ПриватБанку Коломойському через скасування націоналізації неможливе

Єдиним акціонером Привату є народ України.

Рожкова: повернення ПриватБанку Коломойському через скасування націоналізації неможливе
Фото: Макс Требухов

Перша заступниця голови Національного банку Катерина Рожкова заявила, що судове рішення про скасування націоналізації ПриватБанку не передбачає повернення банку колишнім власникам.

"Повернення банку колишнім власникам через скасування націоналізації неможливе", - сказала Рожкова на брифінгу 18 квітня.

Вона підкреслила, що банк визнали неплатоспроможним у результаті "надзвичайно масштабних шахрайських схем на суму $5,5 млрд".

"На сьогодні єдиним акціонером ПриватБанку є народ України. Ми сповнені рішучості захищати інтереси акціонера банку за будь-яких умов", - сказала Рожкова.

Перша заступниця голови НБУ висловила надію, що апеляційна інстанція дослухається до аргументів Нацбанку.

Нагадаємо, 18 грудня 2016 року уряд прийняв рішення про націоналізацію ПриватБанку. Держава отримала 100% у його капіталі, а фінустанова була докапіталізувати на суму 116,8 млрд гривень. Наприкінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій Нацбанку і висновку незалежного аудитора - компанії EY.

18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку України та Кабінету Міністрів про незаконність націоналізації ПриватБанку. Рішення не набуло чинності і може бути оскаржене в апеляційній інстанції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram