ГоловнаЕкономікаБізнес

Коболєв заявив, що "Нафтогазу" не вистачає грошей на закачування газу

Він зазначив, що це можливо технологічно, але не вистачає фінансів.

Коболєв заявив, що "Нафтогазу" не вистачає грошей на закачування газу
Фото: Макс Левин

Плани "Нафтогазу" накопичити 20 млрд кубометрів газу в підземних сховищах до опалювального сезону цілком реальні технологічно, проте на це не вистачає фінансових ресурсів. Про це заявив голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв в інтерв'ю ТСН.ua. ТСН.ua.

За словами Коболєва, компанія недоотримує понад 100 млрд грн через виконання покладених на "Нафтогаз" спеціальних зобов'язань з продажу газу населенню не за ринковою вартістю.

Ще одна проблема - фінансовий дефіцит, що утворився через кілька факторів. "Найголовніший чинник - це зобов'язання продавати газ через приватних посередників. Вони вже заборгували нам близько $1,3 млрд. Ми очікуємо, що цього року приріст заборгованості цих компаній буде близько $1 млрд", - підкреслив голова Коболєв.

Необхідність створити додатковий запас газу на випадок кризи - інший фактор фінансового дефіциту.

"Ми плануємо закупити 3 млрд кубометрів, що більше порівняно зі звичайним обсягом. Крім того, ми заклали у фінансовий план виплату дивідендів державі в розмірі 90% від прибутку і погашення кредитів", - зазначив голова "Нафтогазу".

За словами Коболєва, у зв'язку з цим "Нафтогаз" поставлено перед складним вибором.

"Нам, менеджменту, зараз треба приймати рішення: або ми готуємося до зими і закачуємо газ у підземку з тих коштів, які маємо, але при цьому не буримо і не нарощуємо видобуток українського газу, або ми не готуємося до зими і скеровуємо кошти на буріння і видобуток українського газу", - сказав Коболєв.

Він зазначив, що якби "Нафтогаз" міг напряму продавати газ споживачам, то 1 млрд доларів компанія знайшла б легко. Тоді інвестори розуміли б, хто споживає газ і як компанія повертала б гроші. Якби "Нафтогаз" міг брати кредити за кордоном, проблему з фінансами вирішила б сама компанія. "Ми над цим працюємо, працюємо в різних напрямках - з китайцями, європейцями, американцями. Але поки що картина невтішна, між нами і споживачами залишаються посередники", - підкреслив голова "Нафтогазу".

Нагадаємо, сьогодні, 17 квітня, прем'єр-міністр Володимир Гройсман знову пригрозив звільнити Андрія Коболєва. Основною причиною стала вимога уряду знизити до 24 квітня ціну на газ для українців. Гройсман зазначив, що ринкова ціна на газ повинна бути нижчою, ніж 8,55 грн за кубометр.

16 квітня керівник газового підрозділу "Нафтогазу" Андрій Фаворов заявив, що з 1 травня ціни на газ для населення збільшаться до запланованого рівня близько 10 грн за кубометр, незважаючи на зниження ринкової ціни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram