ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" збільшив транзит газу через Україну на 25%

Це сталося через ремонт білоруського трубопроводу "Ямал-Європа".

"Газпром" збільшив транзит газу через Україну на 25%
Фото: Макс Левин

Російська компанія "Газпром" за останній тиждень різко збільшила обсяги транспортування газу в Європу українським маршрутом на 25%. Про це повідомив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв на своєму Facebook.

"Причина цього - ремонт трубопроводу "Ямал-Європа" (проходить через Білорусь)... У річному обчисленні це еквівалентно близько 110 млрд куб. м газу", - написав він.

За лічені дні добові обсяги транзиту української газотранспортної системи зросли на 60 млн куб і зараз становлять орієнтовно 300 млн куб газу. У річному обчисленні це еквівалентно близько 110 млрд куб газу.

Як підкреслив Коболєв, таке різке збільшення транзиту можливе виключно завдяки надійності і якісній роботі української газотранспортної системи (ГТС).

"Жодна інша система не здатна запропонувати таку гнучкість і запас потужності, ще й за такою вигідною ціною", - підкреслив у своєму повідомленні голова "Нафтогазу".

За його словами, це ще раз доводить, що будівництво "Газпромом" обхідних маршрутів і потоків не має під собою жодного технічного і економічного обґрунтування.

"Справжні мотиви дій росіян лежать виключно в політичній площині", - написав Коболєв.

Нагадаємо, 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом". Останній зараз не веде активних переговорів про підписання нового контракту на транзит через Україну і посилено просуває проекти "Північний потік-2" і "Турецький потік".

Варіант припинення російським "Газпромом" транзиту природного газу через Україну у 2020 році після добудови газопроводу "Північний потік-2" у "Нафтогазі" вважають основним.

У зв'язку із цим Павло Клімкін висловив свої побоювання з приводу нової "газової війни" з Росією. Цю ймовірність розуміють і в Європі, тому пропонують збільшувати запаси газу в сховищах.

25 березня 2019 року "Укртрансгаз" запропонував Угорщині створити запас газу в українських підземних газосховищах (ПСГ) на випадок вищезгаданої «газової війни». Угорщина щорічно споживає близько 10 млрд куб м газу. Дві третини з них постачають через територію України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram