ГоловнаЕкономікаБізнес

Облгази Фірташа програли перші суди щодо штрафів НКРЕКП, але продовжили донарахування за газ

Компанії з групи РГК оштрафовані на 850 тисяч гривень.

Облгази Фірташа програли перші суди щодо штрафів НКРЕКП, але продовжили донарахування за газ
Фото: kyivgaz.ua

Газопостачальні компанії з групи РГК Дмитра Фірташа почали судитися з Національною комісією з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) через штрафи за донарахування побутовим споживачам обсягів газу.

Перші рішення поки що на користь держави. Волинський окружний адміністративний суд і Вінницький окружний адміністративний суд 3-4 квітня відхилили прохання "Волиньгазу" і "Вінницягазу" призупинити дію рішення регулятора про накладення штрафу за порушення ліцензійних умов.

НКРЕКП прийняла рішення оштрафувати облгази на 850 тис. гривень кожен і зобов'язала їх перерахувати обсяги спожитого газу, які вони вписували в платіжки своїм споживачам для "приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов".

Заступник начальника департаменту енергоефективності "Нафтогазу" Олексій Хабатюк у фейсбуці повідомив, що, незважаючи на судові рішення, облгази з групи РГК не тільки ігнорують штрафи НКРЕКП, але і продовжують нараховувати споживачам зайві обсяги газу.

"Вінницька, Волинська, Закарпатська, Запорізька, Чернігівська - це не повний перелік областей, з яких надходить чергова хвиля скарг споживачів. О, несподіванка - всі вони виключно з групи РГК. Люди пишуть, що в рахунку за березень не тільки не було зроблено перерахунку з жовтня минулого року, як того вимагала НКРЕКП, але знову донараховано обсяги за березень", - написав він.

Нагадаємо, восени 2018 року облгази почали надсилати споживачам газу платіжки зі збільшеними і донарахованими обсягами споживання. 23 листопада 2018 року НКРЕКП заборонила облгазам проводити подібні донарахування користувачам, але компанії рішення регулятора проігнорували.

У зв'язку з цим у січні 2019 року НКРЕКП звернулася до Державної регуляторної служби з проханням провести позапланові перевірки 20 облгазів.

У результаті таких перевірок 19 березня 2019 року регулятор підтвердив порушення з боку облгазів Фірташа. Після перевірки перших облгазів - "Вінницягаз", "Волиньгаз" і "Київоблгаз" - у всіх трьох виявили порушення ліцензійних умов. Згодом було оштрафовано й інші облгази РГК.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram