ГоловнаЕкономікаДержава

Коломойський зажадав у суді повернути акції ПриватБанку

Суд, який розглядає позов про скасування договору купівлі-продажу, це клопотання задовольнив.

Коломойський зажадав у суді повернути акції ПриватБанку
Игорь Коломойский
Фото: Макс Левин

Адвокати колишніх власників ПриватБанку Ігоря Коломойського і Triantal Investments під час засідання в Господарському суді Києва заявили клопотання про розширення переліку своїх вимог пункту про повернення їм акцій ПриватБанку.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Суд, який розглядає позов про скасування договору купівлі-продажу ПриватБанку від 21 грудня 2016 року, між Мінфіном і колишніми його акціонерами, це клопотання задовольнив.

Госпсуд Києва оголосив перерву до 16 квітня 2019 року в цій справі.

Одночасно суд відхилив клопотання Мінфіну, який просив залишити позовну заяву без розгляду. На думку міністерства, в матеріалах справи відсутні будь-які докази наявності права власності Коломойського і Triantal на акції ПриватБанку, підтвердження процесуальної право- та дієздатності Triantal Investments Ltd і повноважень осіб, які діяли від імені позивачів, на підписання позовної заяви.

Як повідомляли, 18 грудня 2016 року уряд, пославшись на пропозицію Нацбанку і колишніх акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Коломойський і Геннадій Боголюбов, прийняв рішення про його націоналізацію. Екс-власники банку вважають націоналізацію незаконною, тоді як ПриватБанк і держава вимагають від них додаткового відшкодування шкоди. Сторони ведуть судові суперечки як в Україні, так і в зарубіжних юрисдикціях.

Наприкінці лютого 2019 року Госпсуд Києва з другої спроби прийняв до розгляду позов Коломойського і Triantal, що володіли відповідно 41,6572% і 16,5748% акцій ПриватБанку, про визнання недійсним договору купівлі-продажу цього банку від 21 грудня 2016 року. Cуд також задовольнив клопотання позивачів і зажадав у відповідачів - Мінфіну, Фонду гарантування вкладів фізосіб і державного Укргазбанку - до 26 березня надати зазначений договір купівлі-продажу.

Минулого тижня Окружний адмінсуд Києва також оголосив перерву до 18 квітня у справі за іншим позовом Коломойського про націоналізацію ПриватБанку - до Нацбанку України, ФГВФО, Кабміну і Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Нагадаємо, напередодні Коломойський заявив, що ПриватБанк йому не потрібен, але він розраховує на компенсацію від держави в розмірі $2 млрд. "Вони хочуть залишити собі ПриватБанк? Нехай залишають. Мені не потрібен Приватбанк. Але там лежало 2 млрд доларів капіталу. Нехай повернуть, і немає питань", - говорив бізнесмен.

Націоналізація ПриватБанку - одна з головних претензій Коломойського до діючої влади. Рахунок, який він точно спробує "закрити" тим чи іншим способом, коли вона, влада, зміниться. Детальніше читайте в матеріалі LB.ua "Приват для президента".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram