ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" планує підійти до "дуже складної зими" з 20 млрд газу в сховищах

1 січня транзит через Україну може зупинитися.

"Нафтогаз" планує підійти до "дуже складної зими" з 20 млрд газу в сховищах
Глава Нафтогаза Андрей Коболев на пресс-конференции в Киеве, 13 июня 2014 года.
Фото: EPA/UPG

"Нафтогаз України" планує до наступного опалювального сезону збільшити запаси в сховищах до 20 млрд кубометрів. Про це повідомив голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

Для порівняння: у 2018 році опалювальний сезон було розпочато з запасами 17,193 млрд кубометрів, у 2017-му - майже 17 млрд кубометрів, у 2016-му - лише 14,7 млрд кубометрів.

"Цього року перед нами стоїть завдання створити запаси газу більші, ніж ми це робили раніше. Чинність нинішніх контрактів з "Газпромом" завершиться 1 січня, і Україна повинна підготуватися до будь-яких деструктивних рішень Кремля, зокрема до переривання транзиту. До зими в ПСГ необхідно накопичити близько 20 млрд куб. газу - такі обсяги достатні, щоб гарантувати тепло в будинках за будь-якої погоди і політичної ситуації", - написав Коболєв у фейсбуці.

На його думку, це стане сигналом для Росії про те, що Україна готова до будь-якого розвитку подій, і "гра на вентилі" лише зашкодить репутації "Газпрому".

Прес-служба "Нафтогазу", своєю чергою, зазначає, що на Україну чекає "дуже складна наступна зима". Компанія у зв'язку з цим закликала інших учасників ринку приєднатися до створення страхових запасів, передбачених законом "Про ринок газу".

Нагадаємо, з 5 квітня Україна припинила відбір газу з підземних сховищ (ПСГ) і почала його закачування. Запаси газу на цю дату становили 8,745 млрд куб. м.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram