ГоловнаЕкономікаДержава

Рахункова палата заявила про ризики невиконання держбюджету

У першому кварталі бюджет недоотримав 35 млрд гривень.

Рахункова палата заявила про ризики невиконання держбюджету
Фото: Макс Требухов

План надходжень до загального фонду державного бюджету України в першому кварталі не виконано на 35 млрд грн, або 10,8% через неотримання запланованих доходів, коштів від держзапозичень, приватизації держмайна та повернення кредитів.

Про це заявив глава Рахункової палати Валерій Пацкан, повідомляється на сайті відомства.

Він зазначив, що держбюджет виконувався в умовах уповільнення зростання економіки. Реальний ВВП в січні-лютому, за оцінкою фахівців Рахункової палати, зріс на 1,6%.

За його словами, стан виконання плану доходів свідчить про недоліки їх планування, і за збереження наявних економічних тенденцій є додаткові ризики невиконання дохідної частини держбюджету цього року.

Пацкан також уточнив, що план доходів загального фонду на січень-березень цього року не виконаний на 16 млрд грн, або 8%. Найістотніше невиконання плану з податку на додану вартість імпортних товарів - на 9 млрд грн, або 12%. У Рахунковій палаті це пояснюють низькими темпами зростання імпорту (7,5% у січні-лютому, за прогнозованих на цей рік 9,1%), і відсутністю девальвації середнього курсу гривні до долара США (прогноз на рік - 2,5%).

План за податком на додану вартість з вітчизняних товарів з урахуванням бюджетного відшкодування не виконаний на 7 млрд грн, або 32%, що спричинено, зокрема, скороченням обсягів промвиробництва (на 2,5% в січні-лютому).

Надходження акцизного податку - на 6 млрд грн, або 35%, менше, ніж заплановано, що пов'язано зі скороченням виробництва тютюнової продукції (у січні-лютому виробництво сигарет зменшилася на 33,8%).

Голова Рахункової палати зазначив, що фінансування загального фонду держбюджету здійснювалося, насамперед, за рахунок держпозик, план надходження яких не виконано на 13 млрд грн, або 10,7%. Надходження від приватизації держмайна становили лише 184 млн грн, що на 6 млрд грн, або 97%, менше від плану, і свідчить про неякісне планування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram