ГоловнаЕкономікаДержава

У СОТ підтвердили право Росії обмежувати транзит українських товарів

Мінекономіки вважає рішення експертів таким, що підтверджує право України вводити торговельні обмеження для протидії російській агресії.

У СОТ підтвердили право Росії обмежувати транзит українських товарів
ВТО
Фото: ictsd.org

Група експертів Світової організації торгівлі підтвердила право Росії вводити обмеження на транзит українських товарів, пояснюючи це вимогами безпеки під час надзвичайних обставин у міжнародних відносинах.

Про це йдеться в повідомленні СОТ, передають "Українськi Новини".

Згідно зі звітом, група експертів висловила думку, що Росія може вводити обмеження на транзит українських товарів під час надзвичайної ситуації в міжнародних відносинах. Проте в звіті йдеться, що якби Росія ввела зазначені заходи в звичайний час, то Україна могла б оскаржити їх відповідно до ст. 21 Генеральної угоди щодо тарифів і торгівлі.

Радник міністра економічного розвитку і торгівлі Роксолана Підласа повідомила, що Мінекономіки вважає, що рішення експертів підтверджує право України вводити торгово-економічні обмеження для протидії російській агресії.

"Такі висновки групи експертів одночасно означають, що всі дії України в торговельно-економічній сфері спрямовані на протидію агресії Російської Федерації є безумовно виправданими в очах міжнародного права і міжнародного співтовариства (санкції, ембарго, обмеження у сфері валютно-фінансового регулювання та всі інші обмеження)", - повідомила Підласа.

Вона зазначила, що такі обмеження були оскаржені Росією (справа DS525). Згідно з цією справою, Росія вказує, що обмеження України щодо імпорту сільгосппродукції (введені 30 грудня 2016) та друкованої продукції (від грудня 2016) є дискримінаційними. Справа перебуває на стадії консультацій, експертна група ще не сформована.

Нагадаємо, Росія з січня 2016 року заборонила прямі транзитні перевезення вантажів з України в Казахстан, а з липня - в Киргизстан. Перевезення дозволено здійснювати через територію РФ тільки під час в'їзду з території Білорусі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram