ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін дозволив "Нафтогазу" продавати газ населенню дешевше за 8,55 грн

Тенденція до зниження цін на газ буде спостерігатися до грудня 2019 року.

Кабмін дозволив "Нафтогазу" продавати газ населенню дешевше за 8,55 грн
Фото: glavcom.ua

Кабінет Міністрів України дав можливість "Нафтогазу" знизити ціни на газ для населення вже з квітня 2019 року. Відповідне рішення було прийнято членами Уряду 3 квітня 2019 року, повідомляє прес-служба Кабміну.

"За прогнозами Міністерства енергетики та вугільної промисловості, тенденція до зниження цін на газ буде спостерігатися в Україні до грудня 2019 року. Це і дало підстави уряду знизити ціну на газ для населення", - говорять у Кабміні.

Згідно з урядовим рішенням, прийнятим на засіданні 3 квітня, якщо газовий ринок демонструє зниження цін на газ для промисловості, "Нафтогаз" зобов'язаний продавати газ для населення за вартістю, яка визначається як середньоарифметична ціна газу, за якою державна компанія пропонує паливо промисловим споживачам у разі передоплати.

Якщо ціна для промисловості зростає, "Нафтогаз" повинен продавати газ для населення за ціною, встановленою урядом України, повідомляє прес-служба Кабміну.

Нагадаємо, 14 березня голова правління "Нафтогазу України" Андрій Коболєв повідомив, що ціна на газ для населення з квітня буде вищою за ринкову. З урахуванням ПДВ і витрат на транспортування і постачання ціна виходить на рівні приблизно 8380 грн/тис. кубометрів, тоді як в основному населення платить по 8550 грн.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман у відповідь закликав "Нафтогаз" знизити ціну на газ для населення, якщо є така можливість.

Після цього "Нафтогаз" знизив тариф на газ, але тільки в Кіровоградській області, де має власну газопостачальну компанію. Ціна для клієнтів ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" була знижена на 17 копійок - з 8,55 грн до 8,38 грн за кубометр.

В інших областях монопольне становище займають приватні газзбути, більшість з них входить у групу РГК Дмитра Фірташа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram