ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" підписав угоду з п'ятьма європейськими операторами ГТС

Анбандлінг заплановано на 1 січня 2020 року.

"Нафтогаз" підписав угоду з п'ятьма європейськими операторами ГТС
Фото: inewp.com

НАК "Нафтогаз України", АТ "Укртрансгаз" і ПАТ "Магістральні газопроводи України" (МГУ) підписали угоду про створення спільної робочої групи з п'ятьма провідними європейськими операторами, зацікавленими в підтримці процесу анбандлінгу, і подальшу участь в управлінні українською газотранспортною системою (ГТС). Про це повідомила прес-служба "Нафтогазу".

До робочої групи входять GRTgaz S.A. (Франція), N.V. Nederlandse Gasunie (Нідерланди), Snam S.p.A. (Італія), Eustream a.s. (Словаччина) і Fluxys S.A. (Бельгія).

"Мета співпраці - допомогти українській стороні створити незалежного оператора ГТС відповідно до європейського законодавства, після чого європейські партнери зможуть приєднатися до управління оператором ГТС", - сказано в повідомленні.

На цьому етапі профільні експерти європейських операторів допомагатимуть зі створенням незалежного українського оператора ГТС і подачею заявки на його сертифікацію українському регулятору НКРЕКП і Секретаріату Енергетичного співтовариства, а також братимуть участь у розробці плану модернізації ГТС для забезпечення її технічної надійності та ефективності.

Європейські оператори також нададуть консультаційну підтримку під час спільних засідань правління та комітету з анбандлінгу наглядової ради "Нафтогазу". Подальша співпраця між операторами ГТС і МГУ буде обговорюватися окремо.

Нагадаємо, виокремлення незалежного оператора ГТС заплановано з 1 січня 2020 року. "Нафтогаз" планує провести анбандлінг за моделлю ISO (Independent System Operator), яка забезпечує захист інтересів України в рамках арбітражу проти "Газпрому" на $12 млрд. ISO на відміну від моделі OU (Ownership unbundling) не вимагає приватизації ГТС України.

Для активізації процесу анбандлінгу і передачі газотранспортної системи в управління незалежному операторові Верховна Рада повинна прийняти в другому читанні законопроект "Про концесію".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram