ГоловнаЕкономікаФінанси

Голова Ради НБУ спрогнозував стабільний курс гривні

Данилишин відзначив початок сезонного підвищення попиту на продукцію з чорних металів.

Голова Ради НБУ спрогнозував стабільний курс гривні
Фото: Соня Кошкина

Голова Ради Національного банку Богдан Данилишин прогнозує стабільний курс гривні. Про це він написав на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Він зазначив, що в найближчі кілька місяців на валютному ринку України не варто очікувати тривожних подій, оскільки продовжиться експорт сільгосппродукції врожаю минулого року, який був рекордним. Наприкінці березня було опубліковано остаточний звіт Держстату зі збору зернових у 2018 році, в ньому підтверджується історичний урожай на рівні 70,1 млн тонн.

"Також було отримано найвищі в історії показники валового збору кукурудзи, сої, соняшнику. Надмірного оптимізму плекати не варто, оскільки світові ціни на пшеницю і кукурудзу вже кілька місяців як стабілізувалися на відносно невисокому рівні. Але завдяки великим обсягам експорту аграрії вкотре підтримають курс гривні", - додав голова ради НБУ.

Також він зазначив, що починається сезонне підвищення попиту на продукцію і напівфабрикати з чорних металів.

Ціни демонструють помірно позитивну для українських металургів динаміку - за перші три місяці 2019 року вартість метричної тонни сталі зросла на 6%.

Також Богдан Данилишин стверджує, що суттєве зростання імпорту в перші два місяці 2019 року було обумовлене тимчасовими факторами - закупівлею тепловиділяючих елементів для АЕС, імпортом енергетичного вугілля, активним ввезенням автомобілів після закінчення пільгового режиму митної легалізації авто на єврономерах. Вплив цих причин на зростання попиту на валюту знизить свою актуальність.

"Урешті-решт, є ще один фактор, який може справити позитивний вплив на стабільність гривні в перспективі до кінця року. Риторика керівництва основних центральних банків світу свідчить, що підвищення ставок і посилення монетарної політики, радше за все, не буде ні в США, ні у Великобританії, ні в зоні євро. Тому ставлення фінансових спекулянтів до ринків, що розвиваються, буде поліпшуватися", - підкреслив Данилишин.

Голова Ради НБУ відзначає, що суттєвий вплив на курсову динаміку може мати продовження співпраці України з МВФ.

Він нагадав, що обсяги погашення зовнішнього боргу в 2019 році доволі значні, і, щоб не витрачати міжнародні резерви НБУ, потрібно продовжити залучення кредитів МВФ і пов'язаного фінансування.

"У цьому році з курсом складається ситуація, значною мірою нетипова для кількох попередніх років. Зокрема, ми не бачимо тимчасової, але відчутної девальвації гривні, яка починалася в грудні і тривала більшу частину січня (2016-2018 роки), іноді зачіпаючи і лютий (у 2015 році). Імовірно, ключову роль зіграло рівномірне витрачання коштів держбюджету наприкінці року, що відбулося вперше за останні 5 років", - додав голова Ради НБУ.

Нагадаємо, НБУ оприлюднив графік погашення зовнішнього боргу в 2019 році. Обсяг платежів за валовим зовнішнім боргом України в 2019 році становив $15,655 млрд. Ідеться про $11,951 млрд у рахунок погашення боргу і $3,703 млрд у рахунок його обслуговування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram