ГоловнаЕкономікаБізнес

Мільйонний капітал компанії Онищенка вивели з-під арешту, записавши на новостворену фірму

Постанова суду оскарженню не підлягає.

Мільйонний капітал компанії Онищенка вивели з-під арешту, записавши на новостворену фірму
Фото: detector.media

Суд скасував арешт корпоративних прав компанії "Майдан-Плаза", яка фігурує в справі про розкрадання грошей  втікачем нардепом Олександром Онищенком.

Відповідне рішення Солом'янський райсуд Києва прийняв 19 березня. Суддя Вадим Сенін скасував арешт 5 135 600 гривень статутного капіталу, який наклали майже рік тому, повідомляє УП.

На той момент фірма належала матері Онищенка - Іннесі Кадировій, яку разом з сином звинувачують в розкраданні газу, видобутого разом з державним "Укргазвидобування". Однак після арешту компанію переписали на швейцарський "Гесіс СА", а недавно, в березні 2019 - на новостворену київську "Сеіл Компані". Саме ця фірма і попросила суд скасувати арешт.

На цей момент в реєстрі оприлюднена лише коротка версія рішення, тому невідомо, чим саме власники аргументували своє прохання і чому суд з ними погодився. Постанова оскарженню не підлягає.

Заарештовані гроші слідство передало в управління Нацагентству з розшуку та менеджменту активів. Вони були на депозитному рахунку. Якби остаточним вироком у справі проти Онищенка суд наказав би конфіскувати майно, накопичені на депозиті кошти пішли б до державного бюджету.

Компанія "Сеіл Компані", на яку переписали бізнес Онищенка, зареєстрована всього 3 місяці тому нібито для купівлі та продажу нерухомості. Новим бенефіціаром "Майдан-Плази" є Сливчак Вадим Вікторович. Судячи за даними з відкритих джерел, Сливчак - 47-річний київський актор. Іншого бізнесу у нього немає, прописаний чоловік в багатоповерхівці Дарницького району Києва.

Компанія "Майдан-Плаза" володіє приміщеннями в центрі Києва за адресою Хрещатик, 27-Б. За версією слідства, саме там був офіс злочинної організації Онищенка. Цю нерухомість також заарештовували, проте в квітні 2018 року суд скасував цей арешт.

Нагадаємо, Онищенко створив злочинну організацію, учасники якої в період з січня 2013 року по червень 2016 року незаконно заробили понад 1,6 млрд грн на реалізацію природного газу. В результаті таких дій ПАТ "Укргазвидобування" (100% акцій належать державній НАК "Нафтогаз України") було завдано збитків в сумі понад 740 млн грн.

В "газовій схемі" замішані кілька десятків людей. Керівниками злочинного угруповання, крім самого депутата, вважаються його мати Інеса Кадирова і бізнесмен Валерій Постний.

Онищенко втік з України і перебуває в розшуку, хоча Інтерпол відмовився оголошувати його в міжнародний розшук.

5 липня 2016 року, коли нардеп уже перебував за кордоном, Верховна Рада дала згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності, затримання і арешт.

На цей момент справу Онищенка вже направлено до суду, перше засідання призначено на червень 2019.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram