ГоловнаЕкономікаДержава

Коболєв: Росія не встигне запустити "Північний потік-2" з 1 січня

Відмова Данії узгодити маршрут газопроводу загрожує "великою відстрочкою".

Коболєв: Росія не встигне запустити "Північний потік-2" з 1 січня
Фото: EPA/UPG

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв вважає, що відмова Данії узгодити маршрут газопроводу "Північний потік-2" призведе до відстрочення його запуску.

Про це він сказав у п'ятницю в Брюсселі на конференції, присвяченій питанням безпеки поставок газу в Європу, пише "Інтерфакс-Україна".

"Зараз, після того, що недавно відбулося в Данії, не можна заперечувати, що це ще одна велика відстрочка. Це очевидно, що останній маршрут, на який сподівався консорціум, не буде запущено найближчим часом. Це означає, що ця труба не буде здатна постачати газ в Європу з 1 січня 2020 року [коли закінчується транзитний контракт з "Нафтогазом"]", - заявив Коболєв.

За його словами, в таких умовах російському "Газпрому" доведеться або скорочувати обсяги поставок газу в Європу до мінімуму, або домовлятися з Україною про умови транзиту за європейськими правилами.

"Якщо немає "Північного потоку-2" і "Турецького потоку-2", "Газпрому" буде не вистачати невеликої порції можливостей, що не дозволить йому повністю виконати зобов'язання [без транзиту через Україну]. Якщо є "Турецький потік-2", але немає "Північного потоку-2", "Газпром" може впоратися без України, але залишаючись на мінімальному рівні. Якщо є обидва, тоді "Газпром" може впоратися без України", - пояснив Андрій Коболєв можливі розклади.

На його думку, "Газпром" може відмовитися від українського транзиту, скоротити поставки газу в Європу і намагатися використовувати складну ситуацію для лобіювання "Північного потоку-2". Другим варіантом Коболєв назвав контракт на транзит газу з Україною. "Я думаю, що це найімовірніший варіант. Думаю, що це буде вигідно всім", - сказав він.

При цьому голова правління "Нафтогазу" зазначив, що другий варіант розвитку подій також має два шляхи його реалізації: довгостроковий контракт і короткострокові замовлення.

Коболєв підкреслив, що недавно озвучену пропозицію "Газпрому" продовжити нинішній контракт для України є неприйнятним: по-перше, з 2020 року в результаті анбандлінгу буде працювати незалежний оператор ГТС, а по-друге, новий контракт повинен відповідати всім вимогам європейського законодавства.

Нагадаємо, газопровід "Північний потік-2" (Nord Stream 2) повинен пройти по Балтійському морю, з'єднавши постачальників у Росії зі споживачами в Німеччині, його протяжність становитиме більш ніж 1,2 тис. км. Пропускна спроможність становитиме 55 млрд кубометрів газу в рік. Вартість проекту оцінюють майже в 10 млрд євро.

Україна впевнена, що газопровід є не тільки шкідливим для економіки України, але буде також мати згубні економічні та політичні наслідки для всієї Європи.

12 грудня Європарламент прийняв резолюцію, в якій закликав зупинити будівництво "Північного потоку-2". Цей проект посилює залежність ЄС від поставок російського газу, загрожує внутрішньому ринку ЄС, а також суперечить енергетичній політиці Євросоюзу.

Незважаючи на це, Німеччина не збирається відмовлятися від будівництва "Північного потоку-2". Однак міністр економіки Німеччини Петер Альтмайєр і канцлер Анґела Меркель говорили, що прокладання газопроводу можливе, якщо при цьому збережеться транзит газу через територію України після 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram