ГоловнаЕкономікаДержава

Фонд енергоефективності почав фінансування перших 15 проектів

Робота Фонду має допомогти Україні відмовитися від імпорту газу протягом трьох років.

Фонд енергоефективності почав фінансування перших 15 проектів

Фонд енергоефективності, Міжнародна фінансова корпорація (IFC, Група Світового банку) і АБ "Укргазбанк" підписали тристоронню угоду щодо запуску програми фінансування проектів термореновації будівель для об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Про це повідомив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, повідомляється на сайті міністерства.

"Сьогоднішня подія є знаковою для України, як країни яка прагне до енергонезалежності. Підписана Угода дає старт фінансуванню перших 15 проектів у ОСББ - "Перші ластівки", які тестують процедури Фонду енергоефективності", - зазначив Зубко.

Загальне фінансування 15 проектів у ОСББ становить близько 40 млн грн.

За словами Зубка, робота Фонду має допомогти Україні відмовитися від імпорту газу протягом трьох років.

"Якщо країна рухається в напрямку збільшення видобутку газу, то задача житлового сектору - зменшити енергоспоживання вдвічі. І Фонд - це ще один ключовий інструмент, який буде надавати не тільки фінансову, а й технічну підтримку в цьому напрямі. Наші цілі дуже амбітні - енергонезалежність країни, зменшення енергоспоживання в житловому секторі на 50% і щорічний супровід Фондом щонайменше 3 тис. проектів", - додав міністр.

Своєю чергою, директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен наголосила, що сьогодні ми можемо говорити фактично про повноцінний запуск Фондом енергоефективності програми "Перші ластівки", яка сприятиме підвищенню енергоефективності та зменшенню енергоспоживання в житловому секторі.

Нагадаємо, Кабінет міністрів 20 грудня 2017 року утворив держустанову "Фонд енергоефективності". Фонд надаватиме кредити і гранти на реалізацію проектів з енергоефективності, проводитиме фінансову оцінку та оцінку ризиків таких проектів, буде розробляти фінансові критерії відповідності для банків, які долучатимуться до фінансованих фондом проектів.

У квітні 2018 року Україна та ЄС підписали договір про € 50 млн для Фонду енергоефективності.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram