ГоловнаЕкономікаДержава

Суд відмовився повернути "Укртелеком" Ахметова в держвласність

Рішення господарського суду міста Києва залишили без змін.

Суд відмовився повернути "Укртелеком" Ахметова в держвласність
Фото: ITC.ua

Фонд держмайна не домігся в апеляційному суді повернення "Укртелекому" в державну власність.

Про це повідомляє Finbalance.

26 лютого Північний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу Фонду держмайна і залишив без змін рішення Господарського суду міста Києва від 07.11.2018 (в справі №910 / 7708/17), яким Фонду держмайна було відмовлено в задоволенні позову до ТОВ "ЕСУ" ( кінцевий бенефіціар - Рінат Ахметов) про розірвання договору купівлі-продажу 92,79% акцій "Укртелекому" і стягнення 81,9 млн дол. пені (за прострочення виконання зобов'язання з внесення інвестицій).

Свої позовні вимоги Фонд держмайна доводив тим, що ТОВ "ЕСУ" неналежним чином виконує зобов'язання, взяті під час приватизації "Укртелекому" в 2011 році: компанія не внесла інвестицій в певному розмірі, не створила і не передала в держвласність телекомунікаційну мережу спецпризначення.

ТОВ "ЕСУ", зокрема, констатував, що внесення інвестицій у розмірі 450 млн дол. не було фіксованою умовою конкурсу з приватизації "Укртелекому", і наводилося лише як "план", а не зобов'язання ТОВ "ЕСУ".

В рамках цієї справи суди першої та апеляційної інстанції в жовтні-грудня 2017 задовольнили позов Фонду держмайна, однак Верховний Суд скасував відповідне рішення в липні 2018 і передав справу на новий розгляд до київського Госпсуду.

Рішенням від 07.11.2019 Госпсуд також відмовився задовольнити зустрічний позов ТОВ "ЕСУ" про визнання припиненим зобов'язання з безоплатної передачі мережі спецпризначення. Північний апеляційний госпсуд постановою від 26.02.2019 залишив без змін рішення суду першої інстанції і в цій частині.

Фонд держмайна продав 92,79% акцій "Укртелекому" в 2011 році за 10,6 млрд грн. Фінансуванню відповідної операції сприяли в т.ч. випуск облігацій ТОВ "ЕСУ" на 4,6 млрд грн, більшість з яких (на 4 млрд грн) були викуплені Ощадбанком і Укрексімбанком. Відповідні папери повинні бути погашені в березні 2017 року, що, однак, не відбулося (тобто був допущений дефолт).

Зараз держбанки намагаються стягнути відповідні кошти з ТОВ "ЕСУ".

Зараз кінцевим бенефіціаром ТОВ "ЕСУ" є Рінат Ахметов. У той же час оточення Дмитра Фірташа в судах намагається стягнути з Р. Ахметова 760 млн доларів, недоплачених за куплений в 2013 році "Укртелеком", а також 60 млн доларів нарахованих за кілька років відсотків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram