ГоловнаЕкономікаДержава

НКРЕКП оштрафувала три облгази на 2,5 млн грн

Оператори донараховували побутовим споживачам додаткові обсяги газу.

НКРЕКП оштрафувала три облгази на 2,5 млн грн
Фото: kyivgaz.ua

Нацкомісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), оштрафувала компанії "Вінницягаз", "Волиньгаз" і "Київоблгаз" на 850 тис. грн кожну і зобов'язала їх до 5 квітня перерахувати платіжки побутовим споживачам, прибравши незаконно нараховані додаткові обсяги газу. Про це повідомила глава регулятора Оксана Кривенко.

"Позаплановими заходами державного нагляду і контролю було встановлено здійснення операторами ГРМ незаконних дій, які полягали в донарахуванні побутовим споживачам додаткових обсягів природного газу", - повідомила Кривенко за підсумками відкритого засідання комісії в п'ятницю.

Керівник вказала, що ці обсяги були включені в обсяги виробничо-технологічних втрат і передбачені в тарифі.

"Тобто при таких обставинах побутовий споживач фактично повинен був двічі сплатити один і той же обсяг", - пояснила глава регулятора.

Вона підкреслила, що накладені штрафи є максимально можливими.

Крім того, облгази зобов'язані до 5 квітня перевірити відсутність таких неправомірних донарахувань із застосуванням коефіцієнтів приведення обсягів природного газу до стандартних умов іншим побутовим споживачам, і перерахувати платіжки на підставі даних лічильників газу, починаючи з жовтня 2018 року.

Крім того НКРЕКП вирішила звернутися до Антимонопольного комітету України з проханням провести детальне розслідування ознак порушення законодавства, виявлених під час позапланової перевірки ліцензіатів.

Перевірки інших операторів ГРМ тривають, додала глава регулятора.

Нагадаємо, восени 2018 року багато операторів газорозподільних мереж в платіжках здійснили донарахування побутовим споживачам обсягів газу в середньому до 1,5%, яке враховувало різницю в приведенні до стандартних умов. Зробили це облгази і газзбути групи РГК Дмитра Фірташа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram