ГоловнаЕкономікаБізнес

Білоруський завод купує трубопровід в Україні в оточення Медведчука

"Нафтобітумний завод" отримає контроль над поставками дизеля в Україну.

Білоруський завод купує трубопровід в Україні в оточення Медведчука
Фото: wexlerglobal.com

Антимонопольний комітет дозволив білоруському "Нафтобітумному заводу" отримати контроль над українським ТзОВ "ПрикарпатЗахідтранс", яке експлуатує українську ділянку продуктопроводу "Самара - Західний напрямок". По ньому в Україну надходить дизельне паливо з Росії та Білорусі.

Згідно з повідомленням АМКУ, "Нафтобітумний завод" купує частку в статутному капіталі ТОВ "ПрикарпатЗахідтранс", яка забезпечить йому перевищення 50% голосів у вищому органі управління компанії.

Профільне видання enkorr вказує, що "Нафтобітумний завод" належить найбільшому приватному білоруському нафтотрейдерові "Інтерсервіс" бізнесмена Миколи Воробея. У 2016 році "Інтерсервіс" постачав в Україну з Білорусі дизпаливо російського виробництва в обсязі близько 60 тис. тонн. Безпосередньо сам "Нафтобітумний завод" є одним із постачальників бітумів на український ринок. У 2018 році він відправив в Україну близько 7 тис. тонн цього продукту.

Власником "ПрикарпатЗахідтранс" з 2016 року була швейцарська International Trading Partners AG, якою, своєю чергою, володіє громадянин Німеччини Анатолій Шеффер. За даними "Наших грошей", він входить в оточення кума Путіна Віктора Медведчука. Про те, що "ПрикарпатЗахідтранс" зараз контролює Медведчук, писали опозиційні політики Ігор Луценко і Сергій Лещенко.

На думку Лещенка, "Нафтобітумний завод" - теж усього лише "прокладка" для легалізації Медведчуком придбаного в 2016 році трубопроводу.

Продажі палива з труби вже в самій Україні контролює група Proton Energy Ніссана Моїсеєва, якого теж пов'язують із Медведчуком. Моїсеєв стверджує, що з Медведчуком у нього не ділові, а дружні стосунки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram