ГоловнаЕкономікаБізнес

Регулятор підтвердив порушення з боку облгазів Фірташа

За першими трьома облгазами результати однакові - порушення ліцензійних умов.

Регулятор підтвердив порушення з боку облгазів Фірташа
Фото: kyivgaz.ua

Національна комісія з регулювання сфери енергетики та комунальних послуг завершила перевірку перших трьох облгазів, які входять у групу РГК Дмитра Фірташа, - "Вінницягазу", "Волиньгазу" і "Київоблгазу". У всіх трьох знайшли порушення.

Про це повідомив заступник начальника департаменту енергоефективності "Нафтогазу" Олексій Хабатюк у фейсбуці.

"За всіма трьома облгазами результати однакові - порушення ліцензійних умов, а нарахування додаткових обсягів газу побутовим споживачам з використанням коефіцієнта є незаконними", - написав він.

За даними Хабатюка, вже в п'ятницю, 22 березня, НКРЕКП планує нарахувати облгазам-порушникам штраф у розмірі 850 тисяч гривень та зобов'язати провести перерахунок обсягів споживання для всіх побутових клієнтів.

"Але чи кінець це історії з коефіцієнтами? Упевнений, що ще ні. Облгази (не всі, але ті, які входять у Фірташівський РГК, - всі) розуміли незаконність своїх дій з самого початку, але свідомо пішли на порушення. Тому наступний крок облгазів - позов до суду на рішення НКРЕКП про накладення штрафу та приписи провести перерахунки", - написав Хабатюк.

Нагадаємо, восени 2018 року багато операторів газорозподільних мереж у платіжках здійснили донарахування побутовим споживачам обсягів газу в середньому до 1,5%, яке враховувало різницю в приведенні до стандартних умов. Зробили це облгази і газзбути групи РГК Дмитра Фірташа.

Вузли обліку природного газу в точках передачі газу з газотранспортної системи в газорозподільну систему в автоматичному режимі здійснюють вимірювання за стандартних умов (20℃), проте лічильники газу в побутових споживачів не здійснюють такої температурної корекції обсягів і вимірюють при фактичній температурі навколишнього середовища. В результаті відбуваються втрати газу.

Однак, оскільки вони вже враховані НКРЕКП під час розрахунку тарифу, Нацкомісія заборонила виставляти платіжки за газ з приведенням до стандартних умов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram