ГоловнаЕкономікаДержава

Порошенко обговорить реалізацію енергомосту "Україна-ЄС" з Юнкером і Туском

Пілотний запуск планується на Хмельницькій АЕС.

Порошенко обговорить реалізацію енергомосту "Україна-ЄС" з Юнкером і Туском
Фото: xaec.org.ua

Президент Петро Порошенко обговорить реалізацію проекту "Енергетичний міст "Україна - Європейський Союз" із президентами Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером і Європейської Ради Дональдом Туском у Брюсселі (Бельгія) 20 березня. Про це глава держави повідомив сьогодні в ході наради з питань атомної енергетики в Хмельницькій області.

"Проект енергетичного мосту насамперед є проектом євроінтеграційним. Цей проект дасть можливість у перспективі здійснити інтеграцію об'єднаної енергетичної системи України в європейську мережу. Отриманий у результаті реалізації цього проекту унікальний досвід дасть можливість нам щонайшвидше об'єднати українську і європейську енергетичні системи. Ми вже знаємо, як, коли і що треба робити", - сказав Порошенко.

Президент нагадав, що пілотною в такій інтеграції стане Хмельницька атомна електростанція, і зазначив, що реалізація проекту дасть можливість не лише збільшити експорт електроенергії, а й залучити кошти на добудову нових енергоблоків.

Нагадаємо, у січні Міністерство енергетики та вугільної промисловості оголосило конкурс із визначення приватного партнера для здійснення державно-приватного партнерства щодо реалізації проекту "Енергетичний міст "Україна - ЄС".

У липні 2015 року Кабінет Міністрів затвердив пілотний проект "Енергетичний міст "Україна - ЄС", який передбачає організацію видачі потужності енергоблока №2 Хмельницької АЕС у країни Євросоюзу для забезпечення довгострокового експорту електричної енергії до ЄС через повітряну лінію 750 кВ "Хмельницька АЕС - Жешув (Польща)".      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram