ГоловнаЕкономікаФінанси

Зниження курсу гривні виявилося пов'язане з "Укрзалізницею"

Залізничники скуповували валюту для погашення єврооблігацій.

Зниження курсу гривні виявилося пов'язане з "Укрзалізницею"
Фото: Александр Рудоманов

Березневе зниження курсу гривні виявилося пов'язане з "Укрзалізницею", пише Liga.net з посиланням на учасників фінансового ринку.

14 березня УЗ повідомила про погашення єврооблігацій на суму $ 150 млн і виплату купонного доходу на них. Гроші для здійснення виплати позичили на внутрішньому ринку.

Скуповування валюти "Укрзалізницею" призвело до того, що курс долара підскочив до 27 грн/дол.

За інформацією фінансового аналітика групи ICU Михайла Демківа, через підвищений попит на валюту НБУ в середу продав $80 млн. За словами співрозмовника в казначействі великого банку із західним капіталом, у четвер інтервенції регулятора були меншими - близько $30 млн.

Для Нацбанку ці інтервенції стали найбільшими цього року: до цього регулятор тричі виходив на ринок з продажем валюти на загальну суму $57,3 млн - вдвічі менше, ніж за два дні 13 та 14 березня.

Про роль "Укрзалізниці" також написав у блозі на "Новом времени" спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital.

"Укрзалізниці" потрібні були долари. І в нормальній ситуації ви йдете на ринок і берете нові долари. Але от біда, на ринок вас не пускають. І уряд зокрема, щоб ви йому там усе не перепаскудили. І тоді ви йдете за доларами на внутрішній ринок. У результаті цього тижня гривня забула про свою сезонність і з рівня 26,3 добігла майже до 27,0", - написав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram