ГоловнаЕкономікаДержава

Держпідприємство "Медичні закупівлі України" провело перший аукціон із закупівлі ліків

Ціни виявилися значно нижчими, ніж аналогічні в системі ProZorro за 2018 рік.

Держпідприємство "Медичні закупівлі України" провело перший аукціон із закупівлі ліків
Фото: lifedon.com.ua

Держпідприємство "Медичні закупівлі України" (МОЗ) здійснило першу закупівлю ліків, яка була здійснена за кошти Глобального фонду.

Про це повідомляють на сайті Міністерства охорони здоров'я.

Відзначають, що МОЗ купило ліки дешевше, ніж у 2018 році через систему ProZorro. Зокрема, МОЗ закупило противірусний препарат "Ганцикловір" (флакони по 500 мг) за 500 грн за флакон, що на 34% дешевше за мінімальну ціну на цей препарат у 2018 році в системі ProZorro (757,56 грн); противірусний препарат "Валацикловір" - за 6,2 грн, що на 23% менше, ніж вартість у ProZorro; ціна на "Флуконазол" - вдвічі нижча (1,3 грн).

Загального обсягу закупівель не уточнюють.

"Запуск закупівель через міжнародні організації дозволив нам у прямому сенсі слова врятувати тисячі пацієнтів в Україні. Адже до цього поставки життєво важливих препаратів були під загрозою через халатність і корупцію. Сьогодні, спираючись на підтримку наших міжнародних партнерів, ми будуємо свою власну компетенцію і здатність. ДП "Медичні закупівлі України" робить перші впевнені кроки, і успішне завершення аукціонів є яскравим підтвердженням цього", - зазначила заступник міністра охорони здоров'я Ольга Стефанишина.

Нагадаємо, держпідприємство "Медичні закупівлі України" створено в жовтні минулого року і належить до сфери управління Міністерства охорони здоров'я. Підприємство утворено для організації та проведення закупівель лікарських засобів, медичних виробів, допоміжних засобів, інших товарів медичного призначення (медичних товарів), послуг і закупівель за рамковими угодами медичних товарів і послуг в інтересах замовників відповідно до Закону України "Про державні закупівлі".

Також планують ввести електронний каталог лікарських засобів і медичних виробів, який матиме вигляд онлайн-магазину в системі ProZorro. Це дозволить медичним установам у зручний спосіб, без бюрократичного навантаження самостійно купувати ліки та медичні вироби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram