ГоловнаЕкономікаБізнес

Закарпатська ОДА погодила будівництво ВЕС на Боржаві всупереч зауваженням екологів

Ця полонина в Карпатах є природоохоронною територією.

Закарпатська ОДА погодила будівництво ВЕС на Боржаві всупереч зауваженням екологів
Фото: facebook.com/ladomyr

Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської обласної адміністрації підготував оцінку впливу на навколишнє середовище (ОВС), яка дозволяє ТОВ "Атлас Воловець Енерджі" побудувати вітряну електростанцію на полонині Боржава в Карпатах.

Про це свідчать дані реєстру ОВС.

Боржавський проект передбачає будівництво 34 вітрогенераторів загальною потужністю 120 МВт на території п'яти сільрад у Воловецькому і Свалявському районах Закарпатської області. Заплановано побудувати електричну підстанцію ПС 35/110 кВ "ВЕС Воловець", три розподільні пункти і підземну лінію електропередачі напругою 35 кіловольт і 110 кіловольт.

Плани інвестора наразилися на спротив екологів. Вони вказують, що полонина Боржава - це унікальна природна територія, яка є місцем існування рідкісних червонокнижних видів рослин і тварин, має статус міжнародної природоохоронної території, що входить у Смарагдову мережу і охороняється Бернською конвенцією про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування в Європі.

Над Боржавою проходить міграційний шлях журавлів, лелек, лунів, шулік тощо, тут зустрічаються різні види кажанів. Зведення вітрової електростанції може спричинити травмування і загибель птахів і кажанів від лопатей вітрогенераторів.

Також будівельними роботами буде знищено частину рослинного покриву, пошкоджено ґрунтовий покрив, рельєф території і перебіг природних процесів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram