ГоловнаЕкономікаДержава

Україна закрила повітряний простір для "Боїнгів" серії МАХ

Заборонено польоти в Україну, з України і над українською територією до завершення розслідування двох авіакатастроф.

Україна закрила повітряний простір для "Боїнгів" серії МАХ

Державіаслужба України підтримала рішення Європейського агентства з безпеки польотів і заборонила експлуатацію літаків Boeing 737-8 "MAX" і Boeing 737-9 "MAX" на території України. Про це повідомляє прес-служба відомства.

У зв'язку з катастрофою літака Boeing 737-8 «MAX», точні причини якої ще розслідуються, авіаційна адміністрація країни розробника літака (FAA) випустила аварійну директиву льотної придатності AD 2018-23-51 (пізніше була замінена остаточною Директивою льотної придатності), яка вимагала певних змін до Льотного керівництва літака (AFM) щодо процедур та обмежень діапазону перекладання горизонтального стабілізатора.

"На початковій стадії відповідного розслідування другої катастрофи не можна виключити, що однакові причини могли привести до обох подій. Відразу після другої події FAA видала CANIC (Continued Airworthiness Notification to the International Community) 2019-03, в якому викладено інформацію про подальше розроблення щодо коригувальних заходів", - сказано в заяві Державіаслужби.

Напередодні Європейське агентство з безпеки польотів (EASA) видало Аварійну директиву льотної придатності і призупинило комерційні транспортні перевезення цих моделей літака на території Євросоюзу, а також і з країн ЄС. Рішення української авіаслужби повністю збігається з європейським і вважається тимчасовим. Тож "Боїнги" серії МАХ не можуть перебувати в повітряному просторі України, крім випадків некомерційної експлуатації (наприклад, перегінні польоти). Окремі дозволи на виконання польотів з території України необхідно погоджувати з Державіаслужбою.

Раніше про відмову від експлуатації цих моделей заявила компанія "МАУ", яка анонсувала восени 2018 року придбання трьох лайнерів. Компанія заявила, що почне використовувати літаки тільки після підтвердження безпеки їх польотів.

Нагадаємо, 10 березня літак Boeing 737 Max 8 авіакомпанії Ethiopian Airlines, що виконував рейс з Аддіс-Абеби в Найробі, розбився за 60 км на схід від столиці Ефіопії. Авіакатастрофа забрала життя 157 осіб. Вчора на місці катастрофи виявили "чорні скриньки", фахівці розшифровують, що саме сталося на борту. Інформації про несправність лайнера до вильоту не було.

Аварія 8МАХ в Ефіопії сталася через 4 місяці після авіакатастрофи в Індонезії. Тоді новий літак Boeing 737 MAX 8 впав у Яванське море незабаром після вильоту з Джакарти. Загинули 189 осіб на борту. Розслідування попередньо встановило, що літаки нової моделі можуть хибно трактувати дані про потоки повітря і самовільно опускати ніс літака, направляючи його в піке.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram