ГоловнаЕкономікаБізнес

​Кабмін знизив газову норму на 0,01 кубометра

Рішення ухвалили у відповідь на судові позови облгазів.

​Кабмін знизив газову норму на 0,01 кубометра
Андрей Рева(стоит)
Фото: Макс Требухов

Кабінет міністрів на засіданні 27 лютого вирішив знизити газову норму на 0,01 кубометра - до 3,28 кубометра на людину для споживачів без лічильників.

Про це сказав міністр соціальної політики Андрій Рева на засіданні Верховної Ради 1 березня.

"Що стосується цих норм. Сьогодні норма соціальна - 3,3, а уряд на останньому засіданні встановив норму споживання - 3,28. Тобто ми субсидією закриваємо повністю ту норму споживання, яку уряд дав людям. І жодної додаткової копійки їм платити більше не потрібно", - заявив він.

Зниження норми споживання на 0,01 куб. м було анонсовано раніше прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом. Він попереджав облгази, що за спроби судового оскарження буде щоразу знижувати газові норми на соту кубометра.

Це пов'язано з тим, що наприкінці листопада 2018 року Верховний Суд скасував дію встановлених Кабінетом міністрів України у 2016 році норм споживання газу для споживачів. Після цього споживачі без лічильників отримали нарахування відповідно до постанови Кабміну №619 від 1996 року з більш високими нормами споживання.

Ці норми становлять 9,8 куб. м (газова плита з централізованим гарячим водопостачанням), 18,3 куб. м (газова плита без централізованого гарячого водопостачання) і 23,6 куб. м відповідно (плита газова та водонагрівач).

Кабінет міністрів не погодився з таким рішенням і повернув знижену норму - 3,3 куб. м, але без однієї сотої, тобто 3,29 куб. м. Одна з газорозподільних компаній оскаржила цю постанову, і 21 лютого Окружний адмінсуд Києва призупинив її дію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram