ГоловнаЕкономікаБізнес

IQOS, вейпи, електронні сигарети: правда, яку слід знати Новости компаний

IQOS, glo, Juul і вейпи впевнено тіснять традиційні сигарети і змінюють життя курців раз і назавжди. Тільки от чи на краще? Що насправді говорять лікарі і вчені про альтернативи сигаретам.

Чим електроніка для курців відрізняється від сигарет

Головна відмінність – у фізиці процесу. У сигареті тютюн горить за температури близько 800 ⁰С. При цьому в легені потрапляє 6000 з лишком різних хімічних сполук. Лідери за шкідливістю серед них – канцерогенні смоли і чадний газ. Вчені заявляють, що як мінімум 1% із цих 6000 речовин шкідливі для людського організму і здатні викликати серйозні захворювання.

Багато років тютюнники винаходили псевдоспособи зменшити шкоду від куріння. Випускали полегшені та ароматизовані сигарети, розробляли багатошарові складні фільтри. Але жодне дослідження не підтвердило, що ці хитрощі бодай якось знижують шкоду, якої сигарети завдають здоров'ю.

Але вчені одностайні в тому, що головним джерелом «зла» в курінні є продукти горіння (ті ж таки смоли і чадний газ). Ні, не нікотин (хоча цей міф і дуже поширений), а саме продукти згоряння тютюну і паперу. Видається логічним, що, усунувши горіння з процесу вживання тютюну, можна відчутно знизити негативні наслідки для здоров'я. Саме на цьому припущенні будуються розробки систем нагрівання тютюну (таких як IQOS і glo) та електронних сигарет. Нижче ми розглянемо, чи справедливе це припущення і що говорять про айкос і вейпи лікарі, та навіть Уляна Супрун.

IQOS і glo: що це?

IQOS (айкос) і glo (гло) класифікуються як системи нагрівання тютюну. Це свого роду проміжна ланка між електронними сигаретами і звичайними, що увібрали в себе найважливіше з тих і інших.

Як зрозуміло з назви, ці пристрої не підпалюють тютюн, а нагрівають його до 250–350 ⁰С. Цього достатньо, щоб із тютюну, просоченого гліцерином, почав випаровуватися ароматний аерозоль, що містить нікотин. Такий аерозоль містить значно менше шкідливих складових, ніж сигаретний дим. Наприклад, при використанні IQOS виділяється на 90–95% менше шкідливих речовин порівняно зі звичайними сигаретами. Інформацію взято з офіційного сайту iqos.ua.

Вейпи і електронні сигарети: що це?

Вейпи і електронні сигарети базуються на одній і тій самій технології. Всередину пристрою заливається ароматизована нікотинвмісна рідина. При нагріванні рідина випаровується, і разом із парою користувач отримує смак і нікотин.

Шкода від IQOS та вейпів: Уляна Супрун, FDA, австралійські і британські вчені

У пресі часто пишуть про IQOS та інші електронні пристрої для курців, але рідко говорять відверто і обґрунтовано про те, чи шкідливі вони насправді. Вивчимо це питання.

1. Краще не курити взагалі

Почнемо з того, що корисніше за все – не курити взагалі, і не вживати тютюн і його замінники в жодному вигляді. Все інше – так чи інакше шкідливе. Приблизно такої ж точки зору на альтернативні пристрої для курців дотримується Уляна Супрун. З нею солідарні більшість вчених і медиків. Але також вони відзначають: якщо ви не маєте наміру кидати курити, то перехід на будь-яку електронну альтернативу сигаретам, яка виключає продукти горіння, буде набагато менш шкідливим, ніж звичайні сигарети. Тобто і системи нагрівання тютюну, і вейпи значно кращі за сигарети в плані впливу на здоров'я курця й оточення.

2. Нікотин

Рідини для е-сигарет і стіки для систем нагрівання тютюну містять нікотин у тій самій кількості, що й звичайні сигарети. Цей факт багатьох бентежить. У чому ж тоді хвалене зниження шкоди, якщо весь нікотин лишається на місці?

Смертельна шкода від нікотину – це міф, породжений, до речі, радянською пропагандою. Пам'ятаєте знамените «крапля нікотину вбиває коня»? Так, нікотин спричиняє залежність, і користі здоров'ю, звичайно, не приносить, але зате й шкоди завдає лише при передозуванні або ж за наявності індивідуальних медичних протипоказань (вагітність, захворювання серцево-судинної системи тощо).

Як заявляють учені Британського Королівського терапевтичного коледжу (Royal College of Physicians – одна з найвідоміших у світі установ, що займаються дослідженнями куріння, вживання тютюну та нікотиновмісних продуктів), нікотин не є основною причиною пов'язаних із курінням смертельних захворювань. За даними їх дослідження «Нікотин без куріння. Скорочення шкоди здоров'ю від вживання тютюну», нікотин спричиняє звикання і є небезпечним для здоров'я, але його не можна віднести до важких наркотиків і канцерогенів. Головний фактор негативного впливу на здоров'я при курінні – продукти горіння, що містяться в сигаретному димі.

3. IQOS і вейп – це не спосіб кинути палити

Дуже поширеною є думка, що можна кинути курити, перейшовши із сигарет на альтернативні гаджети для курців. З попереднього пункту зрозуміло: ця думка – хибна. У процесі використання IQOS і вейпа нікотин поглинається у тій самій кількості, що й при палінні. Так що позбутися від залежності таким чином не вийде. З іншого боку, за відгуками багатьох користувачів IQOS, при переході на нього спрацьовує психологічний тригер – коли свідомо націлюєшся на більш здоровий спосіб життя, до повної відмови від куріння вже недалеко.

4. З чого зроблені стіки IQOS і рідини для вейпа

Часто електронним сигаретам дорікають за «страшну хімію» у складі наповнювачів. Перевірити, що ж це за «хімія», нескладно. Давайте просто вивчимо склад на етикетці будь-якої рідини для вейпа. Виявимо у складі 5 основних компонентів: гліцерин, пропіленгліколь, нікотин, добавки-ароматизатори, вода.

Зі стіками для IQOS ще простіше. Їх виготовлено з натурального тютюну, просоченого гліцерином та пропіленгліколем.

Навіщо в тютюн і в рідину для вейпів додають гліцерин та пропіленгліколь, і наскільки це нешкідливо? З гліцерином ми стикаємося дуже часто. Наприклад, у кремах для обличчя, в сиропах від кашлю або в розчинах для інгаляції при бронхіті. У медицині, фармацевтиці та косметичній індустрії гліцерин використовується для зволоження слизових оболонок і шкірних покривів та загоєння дрібних ушкоджень. Погодьтеся, непоганий бонус при переході із сигарет на альтернативні пристрої доставки нікотину. Пропіленгліколь має здатність утримувати воду. Завдяки своїй гігроскопічності він широко використовується в харчовій та тютюновій промисловості. Наприклад, у звичайних сигаретах висушене тютюнове листя теж зволожують пропіленгліколем, щоб воно не пересихало при зберіганні й зберігало свої смакові властивості.

При нагріванні гліцерин і пропіленгліколь випаровуються, залишаючи після себе тільки смак і нікотин. Саме заради нешкідливого випаровування вони й використовуються в рідинах для електронних сигарет і стіках для IQOS.

5. Що говорять вчені про IQOS і електронні сигарети

Це найцікавіша тема, бо думки тут розійшлися. Умовно кажучи, дослідження на тему електронних сигарет, і особливо IQOS, можна поділити на 3 групи: ініційовані виробниками; проведені ярими супротивниками тютюнових компаній; незалежні дослідження третіх сторін.

Приклад першої групи – власні дослідження R & D центру Philip Morris International. За даними виробника, IQOS не просто знижує кількість шкідливих речовин на 90–95% порівняно із сигаретним димом, а й вберігає зубну емаль від характерного для курців темного нальоту і знижує ризик захворювань, пов'язаних з курінням. Нещодавно компанія поділилася свіжими даними клінічних досліджень. Дослідження тривало 6 місяців, і в ньому взяли участь близько 1000 осіб. Основною метою було порівняти, як поводиться у довгостроковій перспективі організм людини, яка перейшла з сигарет на IQOS, порівняно з організмом курця. Вчені заміряли 8 основних біомаркерів, найбільш критичних для здоров'я курця. І всі 8 показали значне довгострокове покращення у 6-місячній перспективі після переходу із сигарет на IQOS.

В опозиції до R & D центрів тютюнових корпорацій виступають окремі вчені Каліфорнійського університету та Сіднейського технологічного університету. Стентон Гланц з Каліфорнійського університету – давній противник тютюнової промисловості в усіх її проявах. До нових розробок «тютюнників», що претендують на звання менш шкідливих для курців, він ставиться скептично. Настільки скептично, що кожного кварталу публікує статті з критикою IQOS. За його словами, навіть якщо сам IQOS є менш шкідливим, то часточки тютюну, що випадають зі стіку, можуть залишатися всередині пристрою і при повторному багаторазовому нагріванні можуть виділяти такі ж шкідливі речовини, що й звичайні сигарети. На захист виробника можна сказати, що він рекомендує регулярно чистити IQOS від часточок тютюну. До комплекту з пристроєм навіть додається спеціальний набір для чищення.

Буквально в лютому до каліфорнійців приєдналися дослідники із Сіднейського технологічного університету. Австралія завжди славилася жорстким і категоричним ставленням до курців і паління в будь-яких формах. Нескладно було передбачити, що австралійці незабаром висловляться і з приводу електронних альтернатив сигарет. За заявою вчених, і сигарети, і вейпи, і системи нагрівання тютюну токсичні для клітин легенів.

На противагу їм медики з Британського Королівського терапевтичного коледжу ратують за перехід на будь-які електронні замінники сигарет, якщо вже кидати курити не хочеться. На Глобальному нікотиновому форумі у Варшаві багато вчених теж поділили цю точку зору: завдяки відсутності продуктів горіння будь-яка альтернативна система доставки нікотину (IQOS, glo, Juul, вейпи) завдаватиме здоров'ю користувача й оточення значно менше шкоди, ніж сигарети.

У квітні минулого року IQOS вивчала також знаменита американська FDA (Food and drugs administration – управління по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів). Уповноважений комітет виніс рішення: IQOS справді виділяє набагато менше шкідливих речовин, ніж звичайні сигарети. Але для висновків про довгостроковий вплив на поліпшення стану здоров'я даних ще недостатньо, оскільки продукт існує на ринку лише кілька років. На початку цього року Philip Morris вже передали розширені дані досліджень на повторний розгляд FDA.

Тема альтернатив настільки цікава для наукового світу, що навіть в Україні за неї взялися кілька авторитетних дослідницьких інституцій. Свої спостереження публікувала команда Інституту кардіології ім. Стражеска. За їхніми даними, перехід на системи нагрівання тютюну суттєво знижує ризик серцево-судинних захворювань, пов'язаних з курінням.

Якщо потрібна детальна інформація, щоб скласти власну думку про гаджети для курців, можна перейти на офіційний сайт iqos.ua.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram