ГоловнаЕкономікаФінанси

У справі про відмивання українських грошей через Meinl Bank фігурують 30 осіб

Справу з 2016 року розслідують австрійські правоохоронні органи.

У справі про відмивання українських грошей через Meinl Bank фігурують 30 осіб
Фото: EPA/UPG

Австрійська прокуратура в рамках розслідування відмивання українських грошей через Meinl Bank вийшла на 30 осіб, пише DW. Імена фігурантів слідство не називає, але відомо, що серед них є громадяни України.

У кримінальному провадженні йдеться про зникнення грошей з кореспондентських рахунків українських банків в Австрії. За даними Фонду гарантування вкладів, з кореспондентських рахунків у Meinl Bank було незаконно виведено 385 мільйонів доларів і 75 мільйонів євро.

Ці гроші були спрямовані за вказівкою власників або топ-менеджменту банків-банкрутів в офшори в 2014-2015 роках - як правило, в останній момент перед введенням у проблемні банки тимчасової адміністрації. Таким чином було вкрадено гроші українських вкладників, більшість яких після банкрутства банків залишилися ні з чим.

Зокрема, через Meinl Bank вивели 38 мільйонів доларів з Південкомбанку, 40 мільйонів з Терра Банку, 39,5 мільйона доларів з VAB Банку, 62 мільйони євро з CityCommerce Bank і 44 мільйони доларів з банку "Київська Русь".

Схема виведення грошей така: банк в Австрії за вказівкою власника українського банку видає кредити підконтрольним українцям офшорним компаніям. Порукою цих кредитів стають кошти на кореспондентських рахунках українського банку в іноземному банку, який дає кредит - наприклад, Meinl Bank. Зрештою, кредит не повертається і "гарантійні" кошти з коррахунку перераховуються іншій офшорній компанії в рахунок погашення позики. Такого роду операції самі по собі не є незаконними, однак часто їх використовують для відмивання коштів.

Крім Австрії, розслідування за підозрою у відмиванні грошей українськими банками здійснюються і в Ліхтенштейні. Гроші виводилися, за даними Фонду гарантування вкладів, через Bank Frick and Co.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram