ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна продала арештований актив "Газпрому"

Російська компанія прострочила багатомільярдний штраф АМКУ.

Україна продала арештований актив "Газпрому"
Фото: gastransit.com.ua

Україна 29 січня продала на біржі ПФТС 40,2% акцій компанії "Газтранзит", які раніше належали "Газпрому" і були арештовані за несплату багатомільярдного штрафу АМКУ.

Покупцем став закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Голдмен". За 16,65 тис. акцій він заплатив 41,025 млн гривень, йдеться в системі розкриття Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку.

Інвестфонд "Голдмен" зареєстрований у квітні 2018 року, його кінцевим бенефіціаром є Андрій Нестеренко.

"Газтранзит" створений у 1997 році з метою розвивати транзит газу в Туреччину і на Балкани. "Газпрому" і "Нафтогазу України" належали по 40,2% акцій компанії, ще 19,6% володіє турецький "Турусгаз". За даними російської сторони, компанія не веде зараз значущої діяльності.

22 січня 2016 року АМКУ оштрафував "Газпром" на 85,966 млрд гривен за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу. Повідомлення про сплату штрафу скерували 4 березня 2016 року, відповідно, "Газпром" мав сплатити штраф до 4 травня 2016 року.

Російська компанія гроші вчасно не переказала, тому до 5 жовтня 2016 року, коли було подано позов про примусове стягнення, сума штрафу з урахуванням пені подвоїлася.

"Газпром" програв усі суди, оскаржуючи законність штрафу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram