ГоловнаЕкономікаДержава

Третейський суд у Гаазі виніс рішення на користь ПриватБанку проти Росії

Росія порушила зобов'язання і закон, експропріювавши майно в Криму.

Третейський суд у Гаазі виніс рішення на користь ПриватБанку проти Росії
Международный суд в Гааге.
Фото: EPA/UPG

Постійна палата третейського суду в Гаазі офіційно оприлюднила часткове арбітражне рішення на користь ПриватБанку в позові проти Російської Федерації. Про це повідомляє прес-служба банку.

У частковому арбітражному рішенні від 4 лютого 2019 року, про яке стало відомо в п'ятницю, арбітражний суд визнав, що він має юрисдикцію щодо всіх вимог ПриватБанку проти Російської Федерації, Російська Федерація "порушила свої зобов'язання за двосторонньою угодою про заохочення та взаємний захист інвестицій, незаконно експропріювавши активи ПриватБанку в Криму" і що ПриватБанк має право на відшкодування за таку експропріацію в повному обсязі.

Арбітражний суд залишив питання про розмір відшкодування, що належить сплатити РФ у скарбницю ПриватБанку за незаконні дії, на наступний етап арбітражного розгляду.

ПриватБанк має намір отримати відшкодування в розмірі понад 1 млрд доларів.

Нагадаємо, ПриватБанк припинив обслуговувати клієнтів у Криму в березні 2014 року. Пізніше того самого року підконтрольний Росії парламент окупованого Криму "націоналізував" майно ПриватБанку й інших компаній групи "Приват" українського бізнесмена Ігоря Коломойського. До списку увійшло понад 100 різних об'єктів.

Влітку 2015 року банк подав позов до Російської Федерації про захист втрачених у Криму інвестицій.

У грудні 2016 року

ПриватБанк мало не збанкрутував і був націоналізований державою Україна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram